PST: Ingen funn tyder på falske basestasjoner

PST avviser at Aftenpostens «funn» dokumenterer falske basestasjoner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): PST-sjef Benedicte Bjørnland sier at etterforskingen deres etter Aftenpostens «avsløring» av falske basestasjoner viser at det ikke er noen grunn til å tro at falske basestasjoner har vært i bruk. Signalene Aftenposten fanget opp og mener er sannsynlige falske basestasjoner kommer i følge PST fra Netcom eller Telenor.

Aftenposten skrev i desember i fjor om at såkalte IMSI-fangere, som kan overvåke mobiltrafikk, var utplassert ved Stortinget, Statsministerens kontor, Forsvarsdepartementet, Parkveien, Aker Brygge, Tjuvholmen og Lysaker.Også i forretningsområdet på Sørenga kan det ha pågått mobilovervåking. Aftenposten konkluderte med at funnene dokumenterte at Stortinget og statsministeren overvåkes.

- Vår konklusjon er at de ikke er funnet indikasjoner på bruk av falske basestasjoner eller IMSI-fangere i det grunnlagsmaterialet som Aftenposten har basert sine artikler på, sier Bjørnland.

Hun sier at hun er fornøyd med at Aftenposten har satt problemet med mulig overvåking av mobilnettet på dagsorden.

- Men jeg vil påpeke at det trengs en profesjonell tilnærming til dette feltet. Muligheter for feiltolking er mange og det trengs oppdaterte opplysninger fra teletilbyderne for å tolke slike resultater og trekke de riktige konklusjonene, sier hun.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.