Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- PST inngikk hemmelig terror-avtale med USA

Skal ha blitt enige om å utveksle navn, ifølge Wikileaks-dokumenter.

- BLE UTSATT FOR PRESS: Ifølge Wikileaks-dokumenter ble tidligere PST-sjef Jørn Holme utsatt for press for å få på plass terroravtale.
Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
- BLE UTSATT FOR PRESS: Ifølge Wikileaks-dokumenter ble tidligere PST-sjef Jørn Holme utsatt for press for å få på plass terroravtale. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): På et møte med amerikanerne 21. oktober i fjor bekreftet PST-ledelsen at de ville gi informasjon om norske og utenlandske statsborgere videre til USA, viser Wikileaks-dokumenter VG har fått tilgang til.

Som gjenytelse skulle PST få tilgang til det amerikanske terrorregisteret Terrorist Screening Database, som gjør det mulig for PST å sjekke navn opp mot en global liste over mulige terrorister.

Hardt press Ifølge Wikileaks-dokumentene ble avtalen inngått etter langvarig press fra amerikansk side, som var bekymret for Norges innsats for å bekjempe terrorisme.

VG skriver at både tidligere PST-sjef Jørn Holme og statssekretær Terje Moland Pedersen (Ap) i Justisdepartementet ble satt under hardt press for at Norge skulle inngå avtalen.

- Ingen bindende «Holmes besøk til Washington i oktober vil være en svært god mulighet til å presse han til å slutte seg til HSPD-6 og styrke vikrigheten av å ta terrortrusselen alvorlig,» skriver USAs tidligere ambassadør til Norge, Benson Whitney, i et dokument datert 24. september 2008.

Holme avviser overfor VG at han har blitt utsatt for press, og kommunikasjonsrådgiver Bjørn Svenungsen i UD opplyser til VG at det ikke finnes noen bindende terror-avtale mellom USA og Norge. Dette bekrefter også Utenriksdepartementet overfor Dagbladet.

- Denne avtalen er ennå ikke inngått, sier kommunikasjonsrådgiver Bjørn Svenungsen i Utenriksdepartementet til Dagbladet. Norge har heller ikke fått på plass en avtale om utveksling av flypassasjerdata for reisende til USA, som amerikanerne også har presset Norge for å få inngått.

- Denne avtalen er fortsatt til behandling, sier Svenungsen.

Les alt om Wikileaks.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!