- PST inngikk hemmelig terror-avtale med USA

Skal ha blitt enige om å utveksle navn, ifølge Wikileaks-dokumenter.

- BLE UTSATT FOR PRESS: Ifølge Wikileaks-dokumenter ble tidligere PST-sjef Jørn Holme utsatt for press for å få på plass terroravtale.
Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
- BLE UTSATT FOR PRESS: Ifølge Wikileaks-dokumenter ble tidligere PST-sjef Jørn Holme utsatt for press for å få på plass terroravtale. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): På et møte med amerikanerne 21. oktober i fjor bekreftet PST-ledelsen at de ville gi informasjon om norske og utenlandske statsborgere videre til USA, viser Wikileaks-dokumenter VG har fått tilgang til.

Som gjenytelse skulle PST få tilgang til det amerikanske terrorregisteret Terrorist Screening Database, som gjør det mulig for PST å sjekke navn opp mot en global liste over mulige terrorister.

Hardt press Ifølge Wikileaks-dokumentene ble avtalen inngått etter langvarig press fra amerikansk side, som var bekymret for Norges innsats for å bekjempe terrorisme.

VG skriver at både tidligere PST-sjef Jørn Holme og statssekretær Terje Moland Pedersen (Ap) i Justisdepartementet ble satt under hardt press for at Norge skulle inngå avtalen.

- Ingen bindende «Holmes besøk til Washington i oktober vil være en svært god mulighet til å presse han til å slutte seg til HSPD-6 og styrke vikrigheten av å ta terrortrusselen alvorlig,» skriver USAs tidligere ambassadør til Norge, Benson Whitney, i et dokument datert 24. september 2008.

Holme avviser overfor VG at han har blitt utsatt for press, og kommunikasjonsrådgiver Bjørn Svenungsen i UD opplyser til VG at det ikke finnes noen bindende terror-avtale mellom USA og Norge. Dette bekrefter også Utenriksdepartementet overfor Dagbladet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer