Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

PST innrømmer at de rotet med pengebilder

For første gang innrømmer PST at de har blandet bildene av pengebeviset i Treholt-saken.

HER STARTET ROTET: POT-etterforskerne Leif Karsten Hansen og Arne Solemsjø lager rekonstruksjon av pengebeviset 19. september 1985. Disse bildene er ikke tidligere vært offentliggjort. Fra: Politiets bevismappe
HER STARTET ROTET: POT-etterforskerne Leif Karsten Hansen og Arne Solemsjø lager rekonstruksjon av pengebeviset 19. september 1985. Disse bildene er ikke tidligere vært offentliggjort. Fra: Politiets bevismappe Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Politiets sikkerhetstjeneste (PST) innrømmer nå for første gang at de gjorde feil da de offentliggjorde pengebevis-bildene i Treholt-saken i 2009. 

- Jeg kan bekrefte at det er rotet med bildene. På nettet har vi lagt ut en blanding av rekonstruksjon og originale bilder, sier informasjonssjef Martin Bernsen i PST til Dagbladet.

Fortsatt feil
På PSTs nettside på bildenettstedet Flickr ligger fortsatt pengebevis-bildene ute merket med 22. august 1983 - den datoen POT-agenter tok seg inn i Treholts leilighet og fotograferte koffertinnholdet - mens disse bildene i virkeligheten ble tatt flere år senere, antakelig i Kripos-lokalene.

Da bildene ble lagt ut på nettet var det noen steder brukt noe som lignet kyrilliske (russiske) bokstaver i presentasjonen. Dette har PST fjernet etter at de fikk kritikk for det.

KJEMPER FOR GJENOPPTAKELSE: Arne Treholt. 


FOTO: ADRIAN ØHRN JOHANSEN/ DAGBLADET
KJEMPER FOR GJENOPPTAKELSE: Arne Treholt. FOTO: ADRIAN ØHRN JOHANSEN/ DAGBLADET Vis mer

- Jeg har tidligere sagt at dette bare var originalbilder, jeg var under den oppfatning at de var det. Men så har jeg i ettertid blitt fortalt at noen av dem er rekonstruksjonsbilder. Det er ikke mer hokuspokus enn det. Det er mange bilder i denne saken. Nå er det opp til Gjenopptakelses-kommisjonen å komme med sin konklusjon, sier Bernsen.

Han forteller at PST la ut bildene på nett fordi de fikk mange forespørsler om dem. PST er for øvrig kjent for å være opptatt av nett, særlig sosiale medier. Bildepubliseringen ble også aktuell fordi noen av bildene snart ville bli offentliggjort i en bok om Treholtsaken, skrevet av PSTs tidligere nestleder Stein Vale.

Mente pengebeviset var juks
Rekonstruksjonen ble gjort fordi Treholts advokat Arne Haugestad kritiserte pengebeviset helt fra han tok forsvarerjobben i 1985. Påtalemyndigheten tok dette alvorlig, det ble gjort nye avhør av de to politimennene som tok seg inn i Treholts leilighet og tok bildene.

- PST har forledet Treholt, meg, forfatterne av boka «Forfalskningen» og Gjenopptakelses-kommisjonen. Vi har alle bedt om å få utlevert negativene av bildene som ble lagt fram i rettssaken i 1985, men alle har fått bildene fra rekonstruksjonen. Om det er rot eller hva det beror på, tør jeg ikke spekulere i, det er under enhver omstendighet lite profesjonelt og svært lite tilfredsstillende. Vi har heller ikke fått noen forklaring på hvorfor vi har fått feilaktige bilder, sier Treholts advokat Harald Stabell til Dagbladet. Han understreker at hans syn er at ingen av bildene, heller ikke originalene som ble lagt fram i retten, er tatt i Treholts leilighet.

Dette er historien om pengebevis-bildene så langt:

• 22. august 1983: De to POT-etterforskerne Leif Karsten Hansen og Arne Solemsjø tok seg inn i Arne Treholts leilighet i Oslo. De forklarte at de fant Treholts koffert i soverommet med 30 000 amerikanske dollar og at de tok tre bilder av kofferten og 11 bilder av pengene.

PENGEBEVISET BLE TIL PÅ NYTT: Hansen og Solemsjø ble innkalt for å vise hvordan de hadde tatt bildene hjemme hos Treholt. Fra: Politiets bevismappe
PENGEBEVISET BLE TIL PÅ NYTT: Hansen og Solemsjø ble innkalt for å vise hvordan de hadde tatt bildene hjemme hos Treholt. Fra: Politiets bevismappe Vis mer

• 19. september 1985: Leif Karsten Hansen og Arne Solemsjø tar på nytt de samme bildene hos Kripos. Poenget er å vise hvordan de gjorde det da de brøt seg inn for to år siden.

Det var her 25 års rot og uenighet om pengebeviset startet.

Alt tyder på at det er bilder fra denne rekonstruksjonen Politiets sikkerhetstjeneste (PST) har offentliggjort som originalbilder fra Treholts leilighet.

Startet med en danskebåttur
Granskingen av pengebeviset i Treholt-leiren startet ved en ren tilfeldighet.

Einar Treholt, storebroren til Arne, overhørte i august 1985 en historie på danskebåten, hvor han kom i snakk med to fulle politifolk. Han hørte dem snakke om «Foxtrot», Treholts kodenavn. De sa senere på kvelden at «broren din er dømt på et falskt pengebevis.»

Ifølge de to hadde det vært strid innad i POT om bruk av pengebeviset, som var sikret gjennom innbrudd. Mange ønsket ikke å legge det fram, det kunne bli bråk av det. Men POT hadde ifølge historien kommet i knipe, de manglet tilståelser og håndfaste bevis. Etter sterk tautrekking bestemte de seg for å bruke beviset som måtte konstrueres på nytt.

Einar Treholt var i fyr og flamme og mente opplysningene ville frikjenne broren i løpet av et par ukers tid. De satte straks igang arbeidet med saken.

Mente pengene kom fra Irak, ikke Sovjet
Hvorfor det måtte konstrueres et nytt pengebevis sier historien ingenting om, Treholt innrømmet jo til politiet at han hadde 26 - 27 000 dollar i kofferten.

TOK BILDER SÅ NÆRT OPP TIL ORIGINALENE SOM MULIG: De to politimennene hadde forklart at de tok tre bilder av kofferten i Treholts leilighet 23. august 1983. Her tok de de tre bildene på nytt. Fra: Politiets bevismappe
TOK BILDER SÅ NÆRT OPP TIL ORIGINALENE SOM MULIG: De to politimennene hadde forklart at de tok tre bilder av kofferten i Treholts leilighet 23. august 1983. Her tok de de tre bildene på nytt. Fra: Politiets bevismappe Vis mer

Haugestad mente årsaken til at POT jukset var at de ville knytte ham til spionasje til fordel for Sovjetunionen med disse pengene, men at det ikke var mulig.

Han mente POT i virkeligheten ikke fant noe særlig penger hjemme hos Treholt som kunne komme fra Sovjet.

Treholt selv sa pengene i kofferten kom fra Irak (20 000 dollar) og at resten av pengene var betaling for kost - og losji fra sovjetrusserne, inntekter fra casinospill, samt hans faste reisekasse.

Det var på denne tiden mindre alvorlig å levere informasjon til Irak, som var alliert av USA i krigen mot Iran.

ORIGINALEN OG REKONSTRUKSJONEN: Bildet nederst er fra 1985, det øverste fra 1983. Et papirflak har havnet på venstresiden av kofferten på rekonstruksjonsbildet. Papiret er som du kan se ikke på originalbildet. PST presenterer likevel dette nederste bildet som originalbilde. Den mye omdiskuterte teipbiten har ikke noe med denne saken å gjøre, den er på begge bildene. Foto: PST/Kappefall
ORIGINALEN OG REKONSTRUKSJONEN: Bildet nederst er fra 1985, det øverste fra 1983. Et papirflak har havnet på venstresiden av kofferten på rekonstruksjonsbildet. Papiret er som du kan se ikke på originalbildet. PST presenterer likevel dette nederste bildet som originalbilde. Den mye omdiskuterte teipbiten har ikke noe med denne saken å gjøre, den er på begge bildene. Foto: PST/Kappefall Vis mer

Politiet mente noe annet. De sa de fant 30 000 dollar i kofferten 22. august 1983, og retten la i dommen til grunn at Treholt hadde fått 20 000 av sin sovjetiske føringsoffiser Titov og 10 000 av sin irakiske kontakt Rahdi Mohammed. Bakgrunnen for denne fordelingen var at en stor del av summen de fant var i brukte 20 og 50-dollarsedler (ca. 20 000 dollar), og POT mente det var helt typisk for sovjetisk etterretning å betale på denne måten, med penger som ikke kunne spores. Irak, derimot, betalte med nye sedler. De sa de fant 10 000 dollar i nye sedler.

Haugestad hevdet det ikke var plass til så mange brukte «sovjetsedler» i konvolutten i kofferten, og at politiet derfor hadde løyet om at sedlene var brukte. Det var derimot plass til nye pengesedler, altså «iraksedler».

Retten la i dommen mot Treholt til grunn at fordelingen av penger fra Irak og Sovjet ikke spilte noen rolle.

ÅSTEDSBILDET FRA 1983 ØVERST. REKONSTRUKSJON FRA 1985 NEDERST: Det nederste bildet blir av PST presentert som 1983-bilde på nettsidene deres. Det er feil. De røde ringene viser noen av forskjellene, blant annet fingerplassering. Ifølge POT ble det bare tatt tre åstedsbilder av Treholts koffert da de tok seg inn i leiligheten hans 22. august 1983. Det øverste er ett av dem, offentliggjort av Treholts tidligere forsvarer Arne Haugestad. Foto: Kappefall/PST på Flickr
ÅSTEDSBILDET FRA 1983 ØVERST. REKONSTRUKSJON FRA 1985 NEDERST: Det nederste bildet blir av PST presentert som 1983-bilde på nettsidene deres. Det er feil. De røde ringene viser noen av forskjellene, blant annet fingerplassering. Ifølge POT ble det bare tatt tre åstedsbilder av Treholts koffert da de tok seg inn i leiligheten hans 22. august 1983. Det øverste er ett av dem, offentliggjort av Treholts tidligere forsvarer Arne Haugestad. Foto: Kappefall/PST på Flickr Vis mer

Men for Haugestad gjorde det det.

Mente POT manglet bevis
- Pengene ville kunne tjene både som bevis for overlevering og som motiv for Treholts handlinger. Samtidig ville man bli kvitt det ideologiske fredsmotivet han dekket seg bak. Løsningen var enkel: Treholt hadde ganske enkelt solgt militære hemmeligheter til Sovjet av ren grådighet, skrev Arne Haugstad i sin bok «Kappefall» (2004).

Han mente POTs sak mot Treholt var i ferd med å smuldre vekk for dem i 1984, og at de derfor måtte konstruere pengebeviset.

De hadde satset på å ta Treholt på fersken med en veske full av graderte dokumenter, mente han, men de fant ikke paragraf 90-dokumenter i kofferten (spiondokumenter), skrev han. De hadde dessuten regnet med han skulle sprekke i avhør og innrømme spionasje, sa forsvareren. Det gjorde han da også, men han innrømmet ikke etter Haugestads syn spionasje. Senere trakk han mange innrømmelser, han mente han hadde hatt «tilståelsesyndrom». Etterforskningsleder Ørnulf Tofte skulle dessuten fullføre sin siste store sak, mens Arbeiderbladet hadde slått opp at etterforskerne manglet bevis for spionasje. POT var i krise, mente Haugestd.

1983 ØVERST OG 1985 NEDERST: Åstedsbilde 3 har også flere forskjeller mellom original og rekonstruksjon. Foto: Kappefall/PST
1983 ØVERST OG 1985 NEDERST: Åstedsbilde 3 har også flere forskjeller mellom original og rekonstruksjon. Foto: Kappefall/PST Vis mer

Pengebeviset førte til en konflikt mellom Treholts to forsvarere, Arne Haugestad ønsket å forfølge sporet, mens Alf Nordhus var imot. Nordhus ble senere byttet ut etter et dramatisk brudd med Treholt.

Nå har forfatterne Geir Selvik Malthe-Sørenssen og Kjetil Bortelid Mæland tatt opp arven etter Haugestad i sin bok «Forfalskningen», som har ført til at Gjenopptakelses-kommisjonen ser på Treholtsaken på nytt.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling