GIKK AV: Sylvi Listhaug (Frp) gikk av som justisminister denne uka. Video: NTB Scanpix. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer Vis mer

Politikk

PST jakter nett-troll etter trusler mot politikere

Etter grove trusler og sjikane mot Knut Arild Hareide, Jonas Gahr Støre og Sylvi Listhaug har PST og politiet de siste dagene oppsøkt en rekke nett-troll.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Overfor Dagbladet bekrefter seniorrådgiver Martin Bernsen i Politiets Sikkerhetstjeneste (PST) at de sammen med politiet har oppsøkt en rekke personer som har kommet med hatske ytringer mot politikere de siste dagene.

Dagbladet får bekreftet at PST - bare sammen med politiet i Nordland - har oppsøkt flere privatpersoner på deres hjemmeadresser. Nå vurderes det om det skal opprettes straffesak mot personene.

- Vi har oppsøkt personer som har lagt ut trusler, grov sjikane og hatefulle ytringer på sosiale medier. Jeg kan bekrefte at det er opprettet saker mot personer, sier Martin Bernsen.

Politiker-hat

Det er den krasse debatten rundt tidligere justisminister Sylvi Listhaug som har fått PST og politiet til å reagere. Truslene og de hatefulle ytringene er først og fremst rettet mot Jonas Gahr Støre, Knut Arild Hareide og Sylvi Listhaug.

<strong>SJIKANERES:</strong> KrFs Knut Arild Hareide blir grovt sjikanert på sosiale medier. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet.
SJIKANERES: KrFs Knut Arild Hareide blir grovt sjikanert på sosiale medier. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet. Vis mer

- Årsaken til at vi har reagert, er for å forebygge, og samtidig iverksette etterforskning der vi mener ytringene kan være straffbare, sier Bernsen.

Dagbladet er kjent med at PST blant annet i samarbeid med politiet har aksjonert og oppsøkt personer på bopel.

- PST har over lengre tid sett at myndighetspersoner utsettes for grov sjikane, hatefulle og truende ytringer. Den siste uken har vi sett en klar økning i omfanget av trusler og hatefulle ytringer, sier Bernsen.

Truer demokratiet

URIMELIGE PÅSTANDER: Ap-leder Jonas Gahr Støre mente Sylvi Listhaug kom med urimelige påstander, men er mer bekymret for de som ikke har den beskyttelse som han selv har. Video: Emilie Rydning / Reporter: Trym Mogen / Foto: Christian Roth Christensen Vis mer

I januar i år la Politihøgskolen fram en rapport som dokumenterte at hele 82 prosent av politikere har opplevd minst én form for uønsket atferd, trusler eller mottatt noen form for hatmeldinger, enten gjennom direkte kontakt eller gjennom sosiale medier.

Rapporten fastslo at fire av ti politikere har vært utsatt for alvorlige hendelser. Disse hendelsene involverer faktiske eller forsøk på angrep, trusler (også direkte eller indirekte via sosiale medier) om å angripe politikeren eller nærstående personer eller skadeverk på eiendom eller personlige eiendeler.

- En av ti politikere har vurdert å slutte som følge av trusler og sjikane, og dette kan utgjøre en trussel mot demokratiet, konstaterte professor Tore Bjørgo da rapporten ble lagt fram.

Trusler, hatefulle ytringer og grov sjikane blir oftest rettet mot politikere fra Kristelig Folkeparti, Fremskrittspartiet og Arbeiderpartiet.

Flere etterforskninger

- Størsteparten av det vi har funnet kan karakteriseres som hatefulle og sjikanerende ytringer. Men vi ser også ytringer som kan oppfattes som direkte trusler, sier Bernsen.

- Trusler er straffbart. Enkelte sjikanerende og hatefulle ytringer kan også være ulovlige og straffbare, sier Bernsen.

Dagbladet får bekreftet at både politiet og PST de siste dagene har startet flere etterforskninger.

- PST følger trusselbildet mot myndighetspersoner tett, og der det vil være grunnlag for det, vil det bli startet etterforskning. Det er også grunnlag for å iverksette etterforskning når hatefulle og sjikanerende ytringer regelmessig blir gjentatt. De som kommer med slike ytringer må regne med en reaksjon fra PST og politiet, sier Martin Bernsen.

- VI TRENGER VOKSNE FOLK I POLITIKKEN: Sylvi Listhaug har gått som justisminister, og her er folkets avskjed. Video: Nicolai Delebekk Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer