Terror

PST jakter på homohatere

Ekstreme islamister i Norge og utlandet skal de siste månedene ha rettet hatet mot homofile. PST jakter nå ekstremister som kan begå nye terrorhandlinger.

EKSTREMIST-MILJØER: Kommunikasjonsdirektør Trond Hugubakken i PST bekrefter at PST nå saumfarer flere ekstreme islamistiske miljøer i Norge. Foto: Gunnar Hultgreen / Dagbladet
EKSTREMIST-MILJØER: Kommunikasjonsdirektør Trond Hugubakken i PST bekrefter at PST nå saumfarer flere ekstreme islamistiske miljøer i Norge. Foto: Gunnar Hultgreen / Dagbladet Vis mer
Publisert

Kommunikasjonsdirektør Trond Hugubakken i Politiets sikkerhetstjeneste (PST) vil ikke konkretisere hvilke miljøer som nå undersøkes.

- Vi har en uavklart situasjon. Det er usikkert om det kan komme en eller flere terroraksjoner, sier Hugubakken.

Etter hva Dagbladet erfarer er det ikke et konkret miljø som PST nå saumfarer. Alle som enten direkte eller via internett har hatt kontakt med Zaniar Matapour, eller personer som sikkerhetspolitiet vet deler hatet mot det skeive miljøet, blir nå saumfart.

Frykter nye angrep

Sammen med de hemmelige tjenestene i andre europeiske land, jobber PST nå for å få en bedre oversikt over ekstreme islamske miljøer. Enkeltpersoner og grupper som PST frykter kan ha planlagt nye terrorangrep.

Hugubakken vil ikke si noe om hvor personene og miljøene de nå forsøker å få oversikt over befinner seg.

Flere medier har navngitt den kjente islamisten Arfan Bhatti - og folk rundt ham - som spesielt interessante for PST.

Bhatti i Pakistan

Dagbladet får bekreftet at Bhatti forlot Norge 4. juni i år. Han ble da stoppet av britisk sikkerhetspoliti i London, på vei til Pakistan.

Etter hva Dagbladet får opplyst var det Secret Intelligence Service - også kjent som MI6 - som stoppet Bhatti i London. SIS skal rutinemessig ha varslet PST om Bhatti, før han fikk fly videre til Pakistan.

PRIDE-TERROREN: PST-sjef Roger Berg bekrefter at terrorsiktede Zaniar Matapour har hatt kontakt med ekstreme islamister. - Det er mange i Norge som sympatiserer med islamister, sier han. Reporter: Gunnar Hultgren / Video: Lars Eivind Bones Vis mer

Det er fortsatt noe uklart hvor tett kontakt Zaniar Matapour skal ha hatt med Arfan Bhatti. I april ble de to observert sammen i en bil, som var på vei til bydelen Stovner i Oslo. Hvor den ytterliggående organisasjonen SIAN - Stopp islamiseringen av Norge - skulle brenne muslimenes hellige bok Koranen utenfor en Moske.

Dagbladet er også kjent med at Bhatti og Matapour i noen få uker bodde i samme gate på Grønland i Oslo.

Profetens Ummah

Mens Bhatti var sentral i den ekstremistiske islamske gruppa Profetens Ummah, skal Zaniar Matapour ikke ha vært en del av denne ytterliggående gruppa.

Mens politiet i Oslo etterforsker drapene og masseskytingen i Oslo natt til lørdag, bruker PST nå alle ressurser for å avdekke og forhindre et nytt terrorangrep.

- Situasjonen er uavklart, fordi vi frykter at det kan komme følgehandlinger. Derfor har vi hevet terrortrusselnivået fra en moderat terrortrussel til en ekstraordinær trusselsituasjon, sier Trond Hugubakken.

Homo-hat

Tirsdag formiddag meldte TV 2 at politiet og PST er opptatt av, og bekymret for, det de omtalte som et nettverk rundt Arfan Bhatti.

Etter det Dagbladet erfarer, er korrekt at det også er en gruppe yngre menn rundt Bhatti, som PST nå forsøker å få full oversikt over.

Samtidig saumfarer PST også andre islamske miljøer, hvor de har registrert at hatet de siste månedene skal ha blitt rettet mot skeive og Pride.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer