KLARE TIL Å RYKKE UT: Oslo-politiets beredskapstropp Delta var klare til å rykke ut mot det antatt planlagte terrorangrepet 17. november i fjor. Foto: Simon Solheim / NTB Scanpix
KLARE TIL Å RYKKE UT: Oslo-politiets beredskapstropp Delta var klare til å rykke ut mot det antatt planlagte terrorangrepet 17. november i fjor. Foto: Simon Solheim / NTB ScanpixVis mer

PST jaktet konkrete personer før antatt terrorangrep i fjor høst

Orienterte Jens Stoltenberg om mulig terroraksjon på norsk jord.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet):  Politiets sikkerhetstjeneste (PST) og Politidirektoratet slo i all hemmelighet full terroralarm ved månedsskiftet oktober/november i fjor. Tirsdag meldte journalist Kjetil Stormark at PST hadde fått etterretning om et mulig al-Qaida-angrep mot enten Rygge, Torp eller Gardermoen.

Nå får Dagbladet bekreftet at PST hadde opplysninger om konkrete personer i saken - både personer som befant seg i Norge, og personer som skulle komme til Norge fra utlandet før det antatte terrorangrepet 17. november.

Egen etterretning PST vet ikke sikkert hvorvidt det antatte terrorangrepet var planlagt mot et terminalbygg, et fly på bakken eller et fly som allerede var i lufta. Men etterforskningen styrket vurderingen av at trusselen var reell.

Etterretningen var PSTs egen, og kom ikke fra samarbeidende tjenester, får Dagbladet opplyst.

Orienterte Jens Etter at de selv hadde etterforsket saken grundig, varslet PST justisdepartementet og politidistriktene Romerike, Vestfold og Østfold, der de tre aktuelle flyplassene ligger. Også SMK ble varslet om den dramatiske situasjonen, og kalte umiddelbart inn til møte i Regjeringens sikkerhetsutvalg.

- Der ble de orientert om hendelsen og de tiltak som ble satt i verk, sier statssekretær Hans Kristian Amundsen til Dagbladet.

Forsvarets e-tjeneste begynte ifølge Dagbladets opplysninger umiddelbart etterforskning av spor mot utlandet, etter at de var blitt orientert av PST. 16. november satt de involverte i krisemøter - der det ble vurdert å gå ut offentlig med informasjonen, og stengte luftrommet over Østlandet.

Kritisk informasjon Også Oslo-politiets beredskapstropp Delta, og Forsvarets spesialkommando (FSK), ble involvert. De topptrente tjenestemennene var klare til å aksjonere. FSK er spesialtrent i anslag mot fly og flyplasser.

Nærliggende distrikter - Asker, Follo, Søndre og Nordre Buskerud, ble ikke varslet. Det var kritisk for PST at informasjon om etterforskningen ikke lekket ut. Det, får Dagbladet opplyst, kunne ha ført til at terroristene utsatte det antatte angrepet noen uker eller måneder - og politiet har ikke ressurser til å stå i en så massiv beredskap over så lang tid.

Kunne stenge Gardermoen - Vi ble informert av politiet og PST om trusselen relativt tidlig. Sammen med andre relevante luftfartsaktører ble vi holdt løpende orientert, sier sikkerhetsdirektør Jørgen Ingebrigtsen i Luftfartstilsynet til Dagbladet.

Det er Luftfartstilsynet som definerer sikkerhetsnivået i lufttrafikken. Luftfartstilsynet sto derfor sammen med politiet bak vurderinger knyttet til hvorvidt de involverte flyplassene skulle stenges i forbindelse med den konkrete terrortrusselen. Luftfartstilsynet hadde også vurderinger av hvorvidt luftrommet over Sør-Norge skulle stenges.

Fram til fredag 16. november hadde Luftfartstilsynet daglige vurderinger av situasjonen sammen med luftfartsdirektøren, ulike politietater og PST.

- Men godt utpå dagen fredag 16. november fikk vi varsel om at situasjonen var løst, og faren over. Fra politiet ble det sendt ut varsel om dette til alle relevante aktører, sier sikkerhetsdirektør Ingebrigtsen.

Fornøyd I likhet med flere andre aktører er Ingebrigtsen i ettertid meget godt fornøyd med samarbeidet i den svært dramatiske situasjonen.

- Det var en situasjon som ble tatt svært alvorlig, og hvor flere etater satte stab. Denne type scenario er noe vi har trent en del på, så det var kjent hvordan vi skulle jobbe. Vi ble orientert av politiet og PST fra første stund, og er meget godt fornøyd samarbeidet. All honnør til politiet for kommunikasjonen underveis, skryter Ingebrigtsen.

Tydet på terror - Jeg kan bekrefte at vi satt på informasjon som tydet på et terroranslag på Østlandet lørdag den 17. november i fjor, sier kommunikasjonsdirektør Trond Hugubakken i Politiets sikkerhetstjeneste til Dagbladet.

PARAT: Forsvarets Spesialkommando - her under trening i Rena leir - var varslet om den dramatiske situasjonen i november i fjor. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
PARAT: Forsvarets Spesialkommando - her under trening i Rena leir - var varslet om den dramatiske situasjonen i november i fjor. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer

Hugubakken ønsker ikke å fortelle om detaljene i etterforskningen.

- Alt nødvendig planverk ble iverksatt, sier Hugubakken.

Verken talspersonene ved Torp, Rygge og Gardermoen eller politidirektør Odd Reidar Humlegård ville kommentere saken i går. Dagbladet fikk ikke kontakt med stabssjef Johan Fredriksen i Oslo-politiet.

HASTEMØTE: Statsministerens kontor ble varslet, og kalte umiddelbart inn til møte i Regjeringens sikkerhetsutvalg. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet
HASTEMØTE: Statsministerens kontor ble varslet, og kalte umiddelbart inn til møte i Regjeringens sikkerhetsutvalg. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet Vis mer