TIL USA I HEMMELIGHET: PST-sjef Janne Kristiansen reiste i april til USA i all hemmelighet for å diskutere etterforskningen. I dag opplyste PST og Kristiansen om pågripelsen av tre terrorsiktede. Foto: Bjørn Langsem/Dagbladet
TIL USA I HEMMELIGHET: PST-sjef Janne Kristiansen reiste i april til USA i all hemmelighet for å diskutere etterforskningen. I dag opplyste PST og Kristiansen om pågripelsen av tre terrorsiktede. Foto: Bjørn Langsem/DagbladetVis mer

PST jobbet tett med amerikanske hysj-tjenester

PST-sjefen reiste i all hemmelighet til USA i april for diskutere saken. I dag fikk PST bankopplysninger fra Finansdepartementet som knyttes til de siktede.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Både FBI, CIA og flere amerikanske departement har jobbet tett med norske myndigheter i forbindelse med pågripelsen av de tre terrorsiktede mennene som skal være knyttet al-Qaida.

- FBI har jobbet tett med politiet i Norge, sier FBI-talsmann Richard Kolko til nyhetsbyrået AP.

Det amerikanske finansdepartementet opplyser at de har hjulpet den norske etterforskningen ved å gi dem bankopplysninger som kan knyttes til de siktede.

Statssekretær Stuart Levery, som har ansvar for terror og økonomisk etterretning, forteller at PST har fått informasjon fra TFTP (Terrorist Finance Tracking Programme), som sporer finansiering av terrorisme.

- Jeg kan si at TFTP har gitt støtte til den norske etterforskningen av al-Qaida-trusselen. Jeg er redd jeg ikke kan gi ytterligere detaljer om etterforskningen, sier Levery, ifølge et transkript Dagbladet har fått fra en telefonkonferanse han hadde med internasjonale medier.

Amerikansk og norsk sikkerhetspoliti har i over et år kartlagt de tre mennene, som skal være knyttet til planlagte bombeangrep i New York og Storbritannia.

Det har vært tett kontakt mellom amerikanske og norske myndigheter. I april reiste PST-sjef Janne Kristiansen til USA i all hemmelighet for å diskutere etterforskningen.

PST bekrefter at de har hatt et omfattende internasjoanlt samarbeid i saken, men ønsker ikke å gå inn på hvilke.

- Det foregår fortsatt etterforskning, og vi vil derfor ikke si for mye. Vi mener det kan komprimere saken, sier informasjonsrådgiver Siv Alsén i PST.

Hun sier de fremdeles ikke vil si om det planlagte angrepet var rettet mot Norge eller utlandet.

HYSJTJENESTEN: - FBI har jobbet tett med politiet i Norge, sier FBI-talsmann Richard Kolko. Her jobber FBI-agenter ved etterretningsbyråets hovedkvarter i New York. Foto: AP Photo/Louis Lanzano/Scanpix
HYSJTJENESTEN: - FBI har jobbet tett med politiet i Norge, sier FBI-talsmann Richard Kolko. Her jobber FBI-agenter ved etterretningsbyråets hovedkvarter i New York. Foto: AP Photo/Louis Lanzano/Scanpix Vis mer