FÅR KRITIKK: PST-sjef Janne Kristiansen. Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet
FÅR KRITIKK: PST-sjef Janne Kristiansen. Foto: Torbjørn Grønning / DagbladetVis mer

- PST-Kristiansen må gå av

Vi kan ikke ikke leve med en PST-sjef uten tillit, mener bistandsadvokat i terrorsaken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): PST-sjef Janne Kristiansen er i hardt vær, etter nye avsløringer om hva PST visste og hva de hadde hatt lov til å gjøre i tida før 22. juli.

Det er flertall på Stortinget for å kalle Kristiansen inn til en høring i den særskilte 22. juli-komiteen.

- Må gå av Arne Seland, bistandsadvokat i terrorsaken, mener Kristiansen må gå av.

 - Det bør ikke være tema lenger om Janne Kristiansen har de kvalifikasjonene som er nødvendige i hennes i stillingen. Faktum at tilliten hennes har vært altfor lav i i altfor lang tid, sier Seland til Dagbladet.

Tre dager etter terrorangrepet sa Kristiansen at de ikke hadde lov til å registrere Anders Behring Breivik før terroren, og at «selv ikke Stasi-Tyskland» kunne avslørt Breivik.

Men Bergens Tidende avslørte forrige uke at det ikke er riktig, og PST innrømmer at de kan registrere opplysninger om personer som kjøper kjemikalier som kan brukes til bomber, slik Breivik gjorde fra Polen, noe som ble varslet via tollsamarbeidet Global Shield.

- Lav tillit SVs parlamentariske leder, Bård Vegar Solhjell, gikk søndag ut og sa at regjeringen ikke lenger kan sitte i ro og avvente 22. juli-kommisjonens konklusjoner om Kristiansens håndtering av terrorsaken.

- Avsløringene om PSTs ulike forklaringer er meget alvorlige, både for PST og Janne Kristiansen. Forklaringene sprer usikkerhet om hva som er riktig. Det kan være at vi står overfor forsøk på å skjule ting fra PSTs side, sa Solhjell til Bergens Tidende.

Erna Solberg og Høyre vil ha Kristiansen inn til en høring på Stortinget, mens Venstre sier de har meget lav tillit til henne.

- Janne Kristiansen må klargjøre om hun har skjønt regelverket. Vi kan jo ikke ha en PST-sjef som ikke kan regelverket, sa venstre-leder Trine Skei Grande søndag.
 
Bistandsadvokat Seland mener Grete Faremo, som tok over som justisminister etter Knut Storberget, må gripe inn.

- Faremo kan og bør sette inn en ny PST-sjef nå. Fremover må vi kunne ha fokus på saken og ikke enkeltpersoner. Norge kan ikke leve med en etterretningssjef uten tillit i folket, regjering eller nasjonalforsamling. Det er en meget alvorlig situasjon. Folk har krav på og fortjener noe bedre, sier Seland.

På reise Det har ikke lykkes Dagbladet å få en kommentar fra PST-lederen i dag.

- Janne Kristiansen er på en lengre tjenestereise og ønsker ikke svare på dette nå. Hun henviser til evalueringene av Politiets sikkerhetstjeneste som pågår og imøteser en høring på Stortinget, sier kommunikasjonsrådgiver i PST Siv Alsén.

- Så hun er villig til å forklare seg for Stortinget?

- Hun imøteser en høring, sier Alsen.

-HAR IKKE TILLIT:  Arne Seland, bistandsadvokat i terrorsaken mener Janne Kristiansen ikke har tillit og derfor bør gå av.
-HAR IKKE TILLIT: Arne Seland, bistandsadvokat i terrorsaken mener Janne Kristiansen ikke har tillit og derfor bør gå av. Vis mer