Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

PST legger fram ny trusselvurdering: Ekstremislamisme fremdeles største terrortrussel

Også høyreekstremisme utgjør fare for det norske samfunnet, ifølge vurderingen.

LEGGER FRAM TRUSSELVURDERING: Justisminister Anders Anundsen og PST-sjef Benedicte Bjørnland redegjør for truslene mot Norge. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
LEGGER FRAM TRUSSELVURDERING: Justisminister Anders Anundsen og PST-sjef Benedicte Bjørnland redegjør for truslene mot Norge. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Politiets sikkerhetstjeneste (PST) legger klokka 13.00 fram sin vurdering av hva som vil være de største truslene mot Norge i 2016.

PST trekker spesielt fram ekstremislamister og høyreekstreme.

Til stede på pressekonferansen er PST-sjef Benedicte Bjørnland og justisminister Anders Anundsen (Frp).

Fra «sannsynlig» til «mulig» - Man kan aldri gardere seg helt mot terrortrusselen, sier Anundsen.

Anundsen trekker linjer til bl.a. fjorårets terroraksjoner i Paris. Ifølge PST utgjør ekstremislamisme fortsatt den største terrortrusselen, som de to siste åra.

- Det er mulig at det i løpet av 2016 vil bli forsøkt gjennomført terrorangrep, sier Anundsen.

I 2014 brukte PST ordlyden «sannsynlig». Da de nedgraderte terrorfaren i høst, var det til «mulig». Altså er terrortrusselen lavere nå enn i 2014. Anundsen understreker likevel at det er snakk om en forsiktig justering, siden det nå er flere «etterretningshull» enn før.

Islamistmiljøene svekket I november 2014 var terrornivået i Norge på sitt høyeste noensinne. PST anslo at det var hele 60 til 90 prosents sjanse for at det kom et terrorangrep mot Norge i 2015. Altså at det var mer sannsynlig at islamistene ville angripe, enn at de ikke ville det.

Men ingenting skjedde. 

I stedet ble de islamistiske miljøene i Norge svakere. I tillegg til at over 18 personer fra de norske miljøene ble drept i Syria, varetektsfengslet og siktet også PST flere påståtte islamister.

- De ekstreme islamistske miljøene i Norge vurderes ikke å bli mer samlet i løpet av 2016. Fengslinger og flere dødsfall blant fremmedkrigere i Syria i løpet av det siste året har svekket miljøene, sier Anundsen.

Uforutsigbart Når Norge nå har gått inn i 2016, har PST anslått hvor høy terrorfaren kan bli i år.

Men trusselen fra terrorgruppa Den islamske stat (IS) er uforutsigbar. IS-lederne har oppfordret sympatisører med å ta de våpnene de har tilgjengelig og angripe «fienden» hvor som helst. Dette reduserer, ifølge PST, muligheten for både å varsle og avverge angrep.

Tradisjonelt sett har ikke Norge vært et mål eller utpekt «fiende» for terrorister. Men vi var med i krigen i Afghanistan og Irak, vi trykket Muhammed-karikaturene, og vi er en nær alliert av USA. Norske soldater lærer også opp styrkene som kjemper mot IS i Irak. Det har ifølge PST gjort Norge til et utpekt terrormål for islamister i Irak og Syria.

PST-sjef Bjørnland sier den økte tilstrømmingen av asylsøkere kan øke sjansen for rekruttering til ekstreme islamistiske grupper.

- Før vi får intervjuet asylsøkerne, har vi ikke fullstendig oversikt over hvem som kommer, sier hun.

Høyreekstrem vekst Bjørnland framholder også at høyreekstreme grupper kan vokse som følge av situasjonen.

- Den økte asyltilstrømmingen kan øke rekrutteringen til høyreekstreme grupper. Dette kan øke faren for konfrontasjon, sier PST-sjefen.

PST mener trusselen fra de høyreekstreme anses å være økende. Hun viser til asylmottaksbranner der høyreekstreme mistenkes å stå bak.

- Det er sannsynlig at vi vil se slike handlinger også i år, sier Bjørnland.

Drar til Ukraina Hun trekker fram at enkeltpersoner og små grupper driver med propaganda og hatefulle ytringer på nettet.

- Det er en potensiell radikaliseringsarena, sier PST-sjefen.

OPPFORDRET TIL DRAP:  I en tale i september 2014 oppfordret Abu Mohammad al-Adnani, talsmann for Den islamske stat, til drap på alle land i alliansen som kjemper mot terrorgruppa i Syria og Irak. Derav også Norge. PST kunngjorde like etterpå at trusselen mot Norge var skjerpet. Men mot høsten 2015 ble trusselen mot Norge noe svekket. I dag legger PST fram sin nye trusselvurdering. Foto: Youtube / AFP Photo / NTB Scanpix
OPPFORDRET TIL DRAP: I en tale i september 2014 oppfordret Abu Mohammad al-Adnani, talsmann for Den islamske stat, til drap på alle land i alliansen som kjemper mot terrorgruppa i Syria og Irak. Derav også Norge. PST kunngjorde like etterpå at trusselen mot Norge var skjerpet. Men mot høsten 2015 ble trusselen mot Norge noe svekket. I dag legger PST fram sin nye trusselvurdering. Foto: Youtube / AFP Photo / NTB Scanpix Vis mer

Norske myndigheter er kjent med at personer fra det høyreekstreme miljøet har reist til Ukraina og vervet seg som fremmedkrigere. PST tror likevel ikke at vi vil se noen vekst i denne gruppa.

- De mangler en konfliktarena og en felles, samlende ideologi, forklarer hun.