PST måtte slette info om høyreekstreme

Samtidig som Breivik trodde politiet var på sporet av bombeplanen, fikk PST refs av Stortingets kontrollutvalg for å registrere personer med ekstreme politiske holdninger.

UNDER PRESS: PST og sjef Janne Kristiansen får kritikk for å ikke ha oppdaget Breiviks terrorplaner, men tjenesten har strenge retningslinjer for hva som kan registreres. Foto: BJØRN LANGSEM
UNDER PRESS: PST og sjef Janne Kristiansen får kritikk for å ikke ha oppdaget Breiviks terrorplaner, men tjenesten har strenge retningslinjer for hva som kan registreres. Foto: BJØRN LANGSEM Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): PST-sjef Janne Kristiansen og hennes underordnede har fått kritikk fra flere hold fordi Anders Behring Breiviks terrorforberedelser ikke ble oppdaget. Også massedrapsmannen selv var forberedt på at han kunne bli tatt da han skaffet bombeingrediensene og begynte produksjonen.

- I sluttfasen av produksjonen av bomba har han forklart at han var redd for å bli tatt, men at det var en sjanse han måtte ta, sier forsvarer Geir Lippestad.

15 slettet Virkeligheten var, ifølge PST, at den eneste sammenhengen Breiviks navn dukket opp i, var på ei liste med 63 nordmenn som hadde gjort ulike kjøp hos et polsk firma som blant annet selger kjemikalier - der Breiviks transaksjon på 121 kroner var blant de minste.

Men selv om PST  hadde visst mer om Breiviks holdninger, kontakter og lovlige innkjøp, er det ingen selvfølge at sikkerhetstjenesten ville hatt lov til å systematisere opplysningene.

Så seint som i mars i år fikk PST påpakning fra EOS-utvalget for å ha registrert for mange  politiske ekstremister. Bare etter en stikkprøve i 2010 måtte PST slette 15 oppføringer som handlet om politisk eller religiøs overbevisning, ifølge utvalgets årsrapport.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer