UNDER PRESS: PST og sjef Janne Kristiansen får kritikk for å ikke ha oppdaget Breiviks terrorplaner, men tjenesten har strenge retningslinjer for hva som kan registreres. Foto: BJØRN LANGSEM
UNDER PRESS: PST og sjef Janne Kristiansen får kritikk for å ikke ha oppdaget Breiviks terrorplaner, men tjenesten har strenge retningslinjer for hva som kan registreres. Foto: BJØRN LANGSEMVis mer

PST måtte slette info om høyreekstreme

Samtidig som Breivik trodde politiet var på sporet av bombeplanen, fikk PST refs av Stortingets kontrollutvalg for å registrere personer med ekstreme politiske holdninger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): PST-sjef Janne Kristiansen og hennes underordnede har fått kritikk fra flere hold fordi Anders Behring Breiviks terrorforberedelser ikke ble oppdaget. Også massedrapsmannen selv var forberedt på at han kunne bli tatt da han skaffet bombeingrediensene og begynte produksjonen.

- I sluttfasen av produksjonen av bomba har han forklart at han var redd for å bli tatt, men at det var en sjanse han måtte ta, sier forsvarer Geir Lippestad.

15 slettet Virkeligheten var, ifølge PST, at den eneste sammenhengen Breiviks navn dukket opp i, var på ei liste med 63 nordmenn som hadde gjort ulike kjøp hos et polsk firma som blant annet selger kjemikalier - der Breiviks transaksjon på 121 kroner var blant de minste.

Men selv om PST  hadde visst mer om Breiviks holdninger, kontakter og lovlige innkjøp, er det ingen selvfølge at sikkerhetstjenesten ville hatt lov til å systematisere opplysningene.

Så seint som i mars i år fikk PST påpakning fra EOS-utvalget for å ha registrert for mange  politiske ekstremister. Bare etter en stikkprøve i 2010 måtte PST slette 15 oppføringer som handlet om politisk eller religiøs overbevisning, ifølge utvalgets årsrapport.

- De siste årene har det blitt slettet opplysninger både om høyre- og venstreekstremisme i tillegg til religiøse oppfatninger. Det har vært relativt klare tilfeller å ta tak i for oss fordi det har gått på personers medlemskap, holdninger eller nettverk, bekrefter Theo Koritizinsky i EOS-utvalget.

- Gråsoner PST er underlagt strenge retningslinjer for hva som kan føres inn i tjenestenes arbeidsregister (SMART). Utover at ingen skal registreres bare på bakgrunn av religiøse eller politiske meninger, kreves det blant annet en «konkret arbeidshypotese» der man begrunner nødvendigheten første gang en ny person føres inn. Etter maksimalt fem år skal opplysninger i SMART som ikke kan begrunnes som nødvendige lenger, slettes.

- Det er ikke lov  å registrere holdninger, samtidig som planer om terrorvirksomhet kan og skal registrereres. Men det er klart det er gråsoner her, og vi har vært borte i tvilstilfeller. Også EOS-utvalget må ut fra Stortingets lovgivning vurdere om grensene for PSTs arbeid blir for trange, sier Koritizinsky.

En registrering er i sin tur langt unna en etterforskning med metoder som data- eller telefonavlytting, der politiet må gå til tingretten med et mye sterkere mistankegrunnlag.

- Som Janne Kristiansen påpekte på torsdag, så må det mer til enn at en person bare dukker opp på en liste eller at noen fanger opp et navn et sted. Vi skal  passe oss for å få et system vi ikke vil ha i dette samfunnet. Det er veldig viktig å være prinsipielle i denne saken, sier Eldbjørg Løwer, EOS-utvalgets nye leder, til Dagbladet.

Politiets sikkerhetstjeneste vil foreløpig ikke kommentere dagens regelverk eller praktiseringen av det, men lover åpenhet når evalueringsrapportene kommer på bordet.

- «Hvorfor så vi ikke hva som var i ferd med å skje før 22. juli?» er spørsmålet som én av de to evalueringsgruppene PST har igangsatt, skal finne svaret på. Det å se på det metodemessige grunnlaget og PSTs rammevilkår er en viktig del. Om evalueringene avdekker behov for utvidede fullmakter, vil vi fremme det for Justisdepartementet, sier kommunikasjonsdirektør Trond Hugubakken i Politiets sikkerhetstjeneste, til Dagbladet.

VAKTBIKKJE: Tidligere forsvarsminister og Venstre-nestleder Eldbjørg Løwer er ny leder i EOS-utvalget. Arkivfoto: John Terje H. Hansen
VAKTBIKKJE: Tidligere forsvarsminister og Venstre-nestleder Eldbjørg Løwer er ny leder i EOS-utvalget. Arkivfoto: John Terje H. Hansen Vis mer