PST med i superhemmelig gruppe

Sammen med de «gamle» EU-landene og Sveits deltar Norge i et hemmelig internasjonalt sikkerhetspolitisk- og overvåkingssamarbeid.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

For første gang bekrefter Politiets sikkerhetstjeneste (PST) nå hvem de samarbeider med. Tidligere har overvåkingssjefene svart «ingen kommentar» på spørsmål om hvem PST (tidligere POT) samarbeider med.

Det er en forsnakkelse av den franske innenriksministeren for noen uker siden som har fått PST og de andre medlemmene i «Club of Berne», til å bekrefte at de er med i det superhemmelige sikkerhets- og overvåkingssamarbeidet.

- Jeg kan bekrefte at vi deltar i «Club of Berne», sier PST-sjef Arnstein Øverkil til Dagbladet.

- Viktig samarbeid

«Club of Berne» har eksistert i flere år, men ingen - utenom et fåtall innvidde - har kjent til gruppas eksistens.

Etter terrorattentatene i USA 11. september 2001, opprettet medlemmene i «Club of Berne» en ny hemmelig organisasjon - Counter Terrorist Group (CTG) - for aktivt å bekjempe terrorisme.

- PST deltar også i CTG. Dette samarbeidet anser vi som viktigere enn noen gang, sier PST-sjef Arnstein Øverkil.

- Samarbeidet i «Club of Berne» og CTG (antiterrororganisasjonen, red.anm.) er viktig både nasjonalt og internasjonalt, og styrker evnen til å forebygge blant annet terrorvirksomhet, sier Øverkil.

Hemmelig klubb

Overfor Dagbladet blir det understreket at etterretningssamarbeidet i «Club of Berne» er et av de viktigste instrumentene i kampen mot terrorisme.

«Club of Berne» har vært og er en hemmelig klubb for hemmelige organisasjoner. Utover det faktum at klubben drøfter og utveksler informasjon vet ingen - uten deltakerne - hva som til enhver tid står på dagsordenen.

I forrige uke var medlemmene samlet til møte i Sveits, der skal fokus ha vært på terrorattentatene i Madrid.

Medlemslandene i «Club of Berne» er enige om at den nye antiterrororganisasjonen CTG skal ha en viktig funksjon i bekjempelsen av terrorisme i Europa.

Samtidig ble de «gamle EU-landene, Sveits og Norge enige om at de ti nye EU-medlemmene får bli med i CTG. Men de får ikke bli med i den opprinnelige hemmelige klubben - {lsquo}Club of Berne'».

Utveksler info

Mens «Club of Berne» er en hemmelig klubb hvor de forskjellige medlemslandenes etterretnings- og sikkerhetstjeneste utveksler informasjon seg imellom, skal CTG være et lukket forum som drøfter og råder EU i terrorspørsmål.

Tidligere har det vært spekulert i at Politiets sikkerhetstjeneste, tidligere Politiets overvåkingstjeneste, hadde sin viktigste samarbeidspartner i CIA og amerikanske myndigheter.

Etter hva Dagbladet får opplyst har «Club of Berne» de siste åra vært den viktigste internasjonale samarbeidspartneren til PST.

Kilder Dagbladet har hatt kontakt med beskriver samarbeidet i den til nå ukjente etterretningsklubben som helt avgjørende i kampen mot internasjonal terrorisme.

Informasjon som etterretnings- og sikkerhetsorganisasjonen i de «gamle» EU-landene, Sveits og Norge blir gjort tilgjengelig for samarbeidslandene.

Det har vært umulig for Dagbladet å få svar på hvilken rolle eller forhold amerikanske CIA har til «Club of Berne». Men ifølge opplysninger skal amerikanerne ikke ha en aktiv rolle til den hemmelige organisasjonen.

VIKTIG: PST-sjef Arnstein Øverkil bekrefter at Norge deltar i den hemmelige etterretningsorganisasjonen «Club of Berne». - Dette er et viktig samarbeid, sier Øverkil.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer