PST mener at norske Hassan Abdi Dhuhulow (23) deltok i Nairobi-terroren

Vet ennå ikke om han er død eller på rømmen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NAIROBI/OSLO (Dagbladet): Tidligere i dag gikk PST (Politiets sikkerhetstjeneste) ut med ei pressemelding hvor de skriver at terrormistanken er styrket mot den norske statsborgeren som skal ha deltatt i angrepet mot kjøpesenteret i Nairobi 21. og 22. september i år.

Dagbladet er kjent med at sikkerhetspolitiet i Kenya - som får hjelp av FBI, britiske Metropolitan Police Service (MPS) (bedre kjent som Scotland Yard), israelske Mossad, norske PST, og en rekke andre lands sikkerhetspoliti - mener at 23 år gamle Hassan Abdi Dhuhulow var en av terroristene som deltok i angrepet på det eksklusive kjøpesenteret Westgate i Nairobi lørdag 21. september.

I en pressemeldinga fra PST heter det at de ikke vil avkrefte eller bekrefte identiteten på nordmannen. Dagbladet får likevel bekreftet at både PST og kenyansk politi mener at 23-åringen fra Larvik var en av terroristene som deltok i den grufulle terrormassakren på Westgate.

Parallelt med etterforskningen i Nairobi, har PST også jobbet hjemme i Norge for å få bekreftet at  Hassan Abdi Dhuhulow virkelig var en av terroristene.
 
Knyttes til terroren Politiet skal ha etterretningsopplysninger fra ukene før terrorattentatet og elektroniske bevis, og den pågående etterforskningen skal knytte den unge somalieren fra Larvik til ugjerningen.

I hovedsendingen til BBCs tv-nyheter i går kveld - Newsnight - ble den 23 år gamle norsksomalier fra Larvik utpekt og navngitt som en av terroristene bak aksjonen som krevde minst 67 menneskeliv helga 21. og 22. september. Terrorgruppa al-Shabaab har påtatt seg ansvaret for angrepet.

Tidligere i uka fortalte Dagbladet at 23-åringen i fjor sto tiltalt for drap i Somalias hovedstad Mogadishu, men ble frifunnet. Nordmannen var i mange år bosatt i Larvik før han reiste tilbake til Mogadishu.

New York Times navngir også i kveld Hassan Abdi Dhuhulow som en av dem som kan ha deltatt i Nairobi-terroren. Den amerikanske avisa bringer et anonymt intervju med den terrormistenktes søster i Larvik.

- Min mor, min far og jeg vet ikke engang om han er død eller levende, sier hun til New York Times. Hun forteller at familien har hatt besøk av PST og fått spørsmål om hvorvidt 23-åringen ringte til dem mens terrorangrepet mot Westgate pågikk.

Søsteren sier til avisa at verken hun eller foreldrene kjenner til hvorvidt den terrormistenkte nordmannen skal ha hatt en rolle i beleiringen av kjøpesenteret i Nairobi.

Nyhetsbyrået AP har også pekt ut Hassan Abdi Dhuhulow som 23-åringen PST nå etterforsker.

Døde terrorister Først i går ble tre nye, døde personer funnet i ruinene i Westgate Shopping Mall.

En talsmann for den kenyanske parlamentskomiteen som etterforsker terroraksjonen, sier til BBC i dag at to av de tre som nå er funnet, høyst trolig er terrorister.

Det begrunner han med at det ble funnet to AK47-våpen rett ved siden av de to likene. Verken politi eller militære i Kenya bruker AK47.

Den tredje døde som ble funnet i går, er trolig en kenyansk soldat.

Politiet i Kenya har ikke villet si noe om identiteten til de fire forkullede likene av terroristene som først ble funnet inne i kjøpesenteret. Det to likene av to andre terrorister som ble funnet i går er heller ikke identifisert.

Etter hva Dagbladet får opplyst, skal norsk politi foreløpig ikke ha bedt om DNA-prøver fra Hassan Abdi Dhuhulows familie i Norge, slik at de kan slå fast om 23-åringen er en av de seks terroristene som er funnet drept.  De vet ennå ikke om han er død eller på rømmen.

Tause myndigheter Antiterrorsjef Boniface Mwaniki i det kenyanske politiet har de siste dagene ikke ønsket å snakke med verken norske eller internasjonale medier. Heller ikke innenriksminister Joseph Ole Lenku i Kenya ønsker å si noe om identifikasjon av terroristene.

Sentralt i etterforskningen står britiske Samantha Lewthwaite - kjent som den hvite enke. Den ble i dagene etter terrorattentatet slått fast fra kenyanske myndigheter at hun var med på angrepet. Nå er det taust fra myndighetene i Kenya om henne også.

Hvilken rolle bombemakeren Ikrimah al-Muhajir (28), alias Abdulkadir Mohamed Abdulkadir, alias Abdiqadir Mahud Achmed kan ha i planleggingen av terrorangrewpet er også uklart. Ikrimah al-Muhajir har norske reisedokumenter, og oppholdt seg i Norge fra 2004 til 2008 som asylsøker.
En amerikanske gruppe med spesialsoldater fra Navy Seals jakter på mannen med norske reisedokumenter.