Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

PST mener Huaweis utbygging av 5G-nett i Norge er problematisk

PST mener det er problematisk om Huawei får bygge ut 5G-nett i Norge. Huawei, som er blitt anklaget for spionasje, mener påstandene er grunnløse.

PROBLEMATISK: PST mener det er problematisk om Huawei får bygge ut 5G-nett i Norge. AP Photo/Mark Schiefelbein, File
PROBLEMATISK: PST mener det er problematisk om Huawei får bygge ut 5G-nett i Norge. AP Photo/Mark Schiefelbein, File Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) mener at selskaper fra land Norge ikke har sikkerhetspolitisk samarbeid med, bør begrenses fra å jobbe med ekomnett, skriver E24.

- Vi er bekymret for at det kan føre til at vi ikke har full kontroll på norske ekomnett som er kritisk infrastruktur, sier informasjonsdirektør Martin Bernsen i PST til E24.

Flere land, deriblant USA, New Zealand og Australia, har bannlyst Huawei fra sine mobilnett, i frykt for at det kinesiske selskapet er knyttet for tett opp mot den kinesiske staten og kinesiske etterretningsorganer.

Huawei-sjefen gikk tirsdag ut mot anklagene om at selskapet hans blir brukt til å spionere på folk på vegne av kinesiske myndigheter. Huawei Norge mener det blir feil å stenge ute en aktør fra det norske markedet på grunn av opprinnelsesland.

- Vi er bekymret for det vi mener er grunnløse og udokumenterte påstander, og vi etterspør stadig at bevis fremsettes. Vi har levert utstyr til det norske telenettet i mange år, og har alltid hatt et godt samarbeid. Vi ønsker å være transparente og åpne om alt vi gjør, sier sikkerhetssjef Tore Orderløkken i Huawei Norge.

I slutten av måneden møter regjeringen Telenor, Telia og Ice for å diskutere utbyggingen av 5G-nettet og hvilke leverandører som skal brukes.

PST vil bidra som rådgivende part i diskusjonene.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!