VIL SKAPE SPLID: Russisk spionasje og forsøk på å påvirke Norge utgjør en stor trussel mot landet vårt de nærmeste årene, mener Politiets sikkerhetstjeneste (PST).

 Russlands mål er å skape splid, mener oberstløytnant. Foto: NTB Scanpix
VIL SKAPE SPLID: Russisk spionasje og forsøk på å påvirke Norge utgjør en stor trussel mot landet vårt de nærmeste årene, mener Politiets sikkerhetstjeneste (PST). Russlands mål er å skape splid, mener oberstløytnant. Foto: NTB ScanpixVis mer

PST mener russisk spionasje er blant de største truslene mot Norge

Mener Russlands mål er å skape splid.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Russisk spionasje og forsøk på å påvirke Norge utgjør en stor trussel mot landet vårt de nærmeste årene, mener Politiets sikkerhetstjeneste (PST).

Det kommer ifølge NRK fram i PSTs åpne trusselvurdering, som legges fram onsdag.

Oberstløytnant Geir Hågen Karlsen, som er ekspert på russiske informasjonsoperasjoner mot Vest-Europa og USA, sier Russlands mål er å så splid.

- Hvis vi ser jevnt over i Europa, så rapporterer de fleste land at påvirkning og undergraving av samholdet i NATO og EU er det viktigste som overordnet og langsiktig mål. Det gjør Europa lettere å håndtere for Russland. Som stormakt er det lettere å forholde seg til ett og ett land, i stedet for en samlet enhet i NATO og EU, sier Karlsen.

Da PST la fram trusselvurderingen for 2016, var også spionasjevirksomhet fra Russland noe PST-sjef Benedicte Bjørnlandpekte på som en trussel.

- Vi ser en omfattende og aggressiv etterretning fra andre land, sa PST-sjefen, og sa følgende om president Vladimir Putins Russland:

- Landet som Vladimir Putin styrer med jernhånd, er det landet norsk etterretning mener har størst skadepotensial for norske interesser i år.

Dagbladet sender direkte fra framleggingen av trusselvurderingen klokka 10.00.

(NTB/Dagbladet)