Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

PST mener russisk spionasje er blant de største truslene mot Norge

Mener Russlands mål er å skape splid.

VIL SKAPE SPLID: Russisk spionasje og forsøk på å påvirke Norge utgjør en stor trussel mot landet vårt de nærmeste årene, mener Politiets sikkerhetstjeneste (PST).

 Russlands mål er å skape splid, mener oberstløytnant. Foto: NTB Scanpix
VIL SKAPE SPLID: Russisk spionasje og forsøk på å påvirke Norge utgjør en stor trussel mot landet vårt de nærmeste årene, mener Politiets sikkerhetstjeneste (PST). Russlands mål er å skape splid, mener oberstløytnant. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Russisk spionasje og forsøk på å påvirke Norge utgjør en stor trussel mot landet vårt de nærmeste årene, mener Politiets sikkerhetstjeneste (PST).

Det kommer ifølge NRK fram i PSTs åpne trusselvurdering, som legges fram onsdag.

Oberstløytnant Geir Hågen Karlsen, som er ekspert på russiske informasjonsoperasjoner mot Vest-Europa og USA, sier Russlands mål er å så splid.

- Hvis vi ser jevnt over i Europa, så rapporterer de fleste land at påvirkning og undergraving av samholdet i NATO og EU er det viktigste som overordnet og langsiktig mål. Det gjør Europa lettere å håndtere for Russland. Som stormakt er det lettere å forholde seg til ett og ett land, i stedet for en samlet enhet i NATO og EU, sier Karlsen.

Da PST la fram trusselvurderingen for 2016, var også spionasjevirksomhet fra Russland noe PST-sjef Benedicte Bjørnlandpekte på som en trussel.

- Vi ser en omfattende og aggressiv etterretning fra andre land, sa PST-sjefen, og sa følgende om president Vladimir Putins Russland:

- Landet som Vladimir Putin styrer med jernhånd, er det landet norsk etterretning mener har størst skadepotensial for norske interesser i år.

Dagbladet sender direkte fra framleggingen av trusselvurderingen klokka 10.00.

(NTB/Dagbladet)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling