PST: Mindre risiko for IS-angrep i Norge

Mener det norske ekstremistmiljøet er svekket.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

PST mener sannsynligheten for et angrep fra IS-sympatisører i Norge er noe mindre enn for et år siden, melder NTB.

PST skriver i en pressemelding at bildet har endret seg noe siden forrige trusselvurdering i fjor høst.

- Sannsynligheten for terrorangrep fra ISIL-sympatisører er noe redusert. På bakgrunn av gjeldende utviklingstrekk i trusselbildet i Norge vurderes det som mulig at det vil forekomme forsøk på terrorangrep mot mål i Norge. Dette skyldes primært endringer knyttet til de norske ekstremistmiljøene. 18 personer fra miljøene er mest sannsynlig drept i Syria, mens 9 er varetektsfengslet og siktet for terrorrelatert kriminalitet. Dette innebærer at miljøene totalt sett fremstår som noe svekket, skriver PST.

Sikkerhetstjenesten er likevel klare på at utviklingen fremover er ustabil og usikker.

- Trusler og oppfordringer, blant annet fra ISIL, kan fortsatt påvirke enkeltpersoner eller små grupper til å gjennomføre terrorangrep. Angrep med enkle våpentyper og mot symbolske mål, inkludert blant annet personell tilknyttet politiet eller forsvar, er fortsatt vurdert å være de mest sannsynlige scenarioer. Det er derfor mindre risiko for at sivile enkeltpersoner rammes av slike angrep. Denne typen spontane angrep vil ha begrenset skadeomfang og kjennetegnes av kort forberedelsestid og minimal grad av planlegging. Dette reduserer muligheten for både å varsle og avverge angrep, skriver PST.

PST-sjef Benedicte Bjørnland skal briefe pressen ytterligere senere i dag.

Politidirektoratet vil vurdere om det fortsatt er nødvendig med en midlertidig bevæpning av politiet, etter at PST sa at risikoen for et IS-angrep i Norge er noe lavere, melder NTB.

- Vi vil nå se på hva dette betyr for de tiltak vi har iverksatt, herunder den midlertidige bevæpningen, sier beredskapsdirektør Kaare Songstad i Politidirektoratet (POD) til NTB.

Torsdag sa PST at risikoen for et angrep fra sympatisører av opprørsgruppa Den islamske staten (IS) i Norge er noe lavere enn den var for ett år siden da bevæpningen ble innført.

- Vi vil i løpet av kort tid komme med vår vurdering av hvilke konsekvenser dette får for politiet, sier Songstad.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram