Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

PST mistenker at Hussain rekrutterte syv nordmenn til IS

Hussain erkjenner ikke straffskyld.

ETTERFORSKES: PST ser på syv enkeltstående tilfeller hvor de mistenker at Ubaydullah Hussain kan ha drevet rekruttering til terrorgruppa IS. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
ETTERFORSKES: PST ser på syv enkeltstående tilfeller hvor de mistenker at Ubaydullah Hussain kan ha drevet rekruttering til terrorgruppa IS. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): PST etterforsker sju saker der de har mistanke om at islamisten Ubaydullah Hussain har rekruttert nordmenn til terrorgruppen IS. Det får NRK opplyst.

Hussain ble i fjor sommer siktet for å drive rekruttering til terror, og PST vurderer nå om omfanget av rekrutteringa er større enn først ventet. Skulle det stemme, må siktelsen fra i fjor trolig utvides. 

Mistanken dreier seg i all hovedsak om sju enkeltstående tilfeller hvor norske statsborgere kan ha blitt rekruttert til IS av Hussain, ifølge PST.

Sårbare sjeler Hussain er allerede siktet bl.a. etter bokstav d i den såkalte terrorparagrafen, straffelovens 147, bokstaven gjelder rekruttering til en terrororganisasjon.

- Han erkjenner ikke straffskyld, sier Hilde Wiig Nicolaysen, Hussains advokat, til NRK.

Ifølge PST opererer Hussain etter et klart mønster hvor sårbare mennesker blinkes ut og kontaktes med spørsmål om å drive terror for IS. Han er tidligere siktet for trusler og for å forsøke å påvirke vitner. 

- Generell siktelse Nicolaysen sier PSTs siktelse framstår generell og uklar for hennes klient.

- Slik siktelsen står i dag så er den svært generelt formulert, ikke opp mot konkrete personer og konkrete handlinger. For min klient er det uklart hva PST mener han har gjort, fortsetter hun. 

PST ønsker ikke å si noe konkret om saken rundt Hussain, annet enn at man er «svært opptatt av å etterforske rekruttering til terror».

Hussain har vært varetektsfengslet siden desember. Oslo tingrett skal i dag vurdere om han skal fengsles på nytt. 

- Vi mener det er en sterk sannsynlighetsgrad for at han vil begå nye straffbare forhold, fortalte politiadvokat i Politiets sikkerhetstjeneste (PST), Anne Karoline Bakken Staff, da politiet først fikk Hussain varetektsfengslet.