Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

PST og politiet hadde kjennskap til overvåkningen

- Men det ble aldri gitt tillatelse, sa Knut Storberget i sin redegjørelse til Stortinget i dag.

REDEGJORDE: Justisminister Knut Storberget møtte i dag Stortinget for å redegjøre for overvåkningssaken. Foto: Heiko Junge / Scanpix
REDEGJORDE: Justisminister Knut Storberget møtte i dag Stortinget for å redegjøre for overvåkningssaken. Foto: Heiko Junge / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagblaet): - Det er aldri gitt tillatelse til etablering av en egen sikkerhetsenhet ved den amerikanske ambassaden, sa justisminister Knut Storberget (Ap) under en redegjørelse for Stortinget i dag.

Men det kom fram at både Politiets sikkerhetstjeneste (PST) og Oslo politidistrikt kjente til at det foregikk overvåkning av nordmenn fra et kontor utenfor ambassaden, men at de ikke hadde kommet over noe de anså som lovbrudd eller brudd på taushetsplikten. Derfor valgte politiet ikke å varsle overordnet myndighet.

Justisdepartementet har innhentet rapporter fra Politidirektoratet og Politiets sikkerhetstjeneste (PST), samt informasjon fra Utenriksdepartementet, Forsvarsdepartementet og amerikanske myndigheter.

- Jeg forventer at irregulær praksis blir rapportert til overordnet myndighet. Med det legger jeg også til grunn at politiske myndigheter blir orientert, sa Storberget.

Storberget vil ikke gå inn på om overvåkningen har brutt noen lover, fordi den nå er under politietterforskning.

- Våre undersøkelser har ikke kunnet avdekke at taushetsplikten er blitt brutt, men det kan ikke utelukkes. Hvis det skulle være tilfelle, ville det være noe jeg reagerer veldig sterkt på.

Bekymringsmelding PST opplyser i sin redegjørelse at de i desember 2000 fikk en rapport fra amerikanerne med bekymring for sikkerheten, og at de senere samme måned fikk nytt brev om det samme. PST utarbeidet en trusselvurdering medio desember 2000, der det ble konstatert sikkerhetsmessige svakheter.

- Det ble påpekt at ambassaden har ansatt sikkerhetspersonell og at dette har ført til at ambassaden i større grad rapporterer om mistenkelige hendelser, sa Storberget om PSTs trusselvurdering en gangen.

Oslo politidistrikt informerte da om at de økte sikkerheten og det ble gjort klart at ambassaden også hadde egne vakter utenfor ambassaden.

Ytterkant av lovverket I 2006 ble ambassadesikkerheten diskutert mellom PST og Oslo politidistrikt, der de hadde oppdaget omfattende registrering av kjøretøy. PST mente da ambassaden gjennomførte systematisk overvåkning og at informasjonen ble lagret.

- 13. okt 2006 bekreftet ambassaden at den hadde ansatt vaktpersoner til området rundt ambassaden, og bekreftet at noen kom fra politiet og hvor kontoret var. Oslo politiet visste altså om aktiviteten.

Oslo politidistrikt opplyser til Storberget at det ble antatt at gruppa hadde tilhold i lokaler i nærheten av ambassaden. De mente aktiviteten var i ytterkant av regelverket fordi ansvarsfordelingen ble utydelig.

HOLDER FELLES PRESSEKONFERANSE: Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) og Knut Storberget (Ap). 
Foto: Heiko Junge / Scanpix
HOLDER FELLES PRESSEKONFERANSE: Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) og Knut Storberget (Ap). Foto: Heiko Junge / Scanpix Vis mer

- De mente ambassaden var for aktiv, sa Storberget.

- Oslo politidistrikt har observert enkeltstående uønskede aktiviteter, ikke systematisk overvåkning eller etterretning, men tidvis tatt opp med ambassaden og kommunisert med PST og Politidirektoratet.

Uklart om ny overvåkning På pressekonferansen utenriksminister Jonas Gahr Støre og justisminister Knut Storberget holdt etter redegjørelsen i Stortinget, sier Gahr Støre at han er ukjent med om overvåkningen fra USA har startet igjen, etter at den først ble midlertidig stoppet.

- Dette er ikke noe vi følger med på fra dag til dag, men da jeg sa de hadde stoppet den hadde jeg blitt orientert om det fra amerikanske myndigheter, sa han.

Justisminister Storberget gjorde klart han ikke kjenner til nøyaktig hva amerikanske myndigheter har gjort som beskrives som i ytterkant av det lovlige.

- Jeg har ikke lest og gått inn på hva det dreier seg om. I den faktiske gjennomgangen ser man at dette er et grenseland på hva som er alvorlig. Det kan dreie seg om den fysiske avstanden, intensiviteten og metodikken. Også tidsaspektet senker terskelen for å varsle om dette, sa Storberget.

På pressekonferansen var han enda mer klar enn han var i Stortinget:

- Jeg mener dette skulle ha blitt rapportert opp til politisk ledelse på grunn av at det var irregulært. Etterforskningen vil kaste lys over hvilke type aktivitet det har vært.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling