Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

PST overtar etterforskning av journalistskudd

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) overtok torsdag etterforskningen av skytingen mot huset til Dagsavisens journalist Nina Johnsrud i juli i fjor.

Natt til 6. juli i fjor skjøt ukjente gjerningsmenn flere skudd mot huset til journalisten i Oppegård utenfor Oslo. Ingen personer kom til skade ettersom Johnsrud oppholdt seg i hagen sammen med barna.

En av dem som tidlig ble mistenkt for å ha hatt forbindelse med skytingen er den terrorsiktede  29-åringen, den antatte hovedmannen bak synagogeskytingen. Han ble imidlertid raskt løslatt etter avhør hos politiet i Follo. Noen uker senere ble han siktet og pågrepet for terrorplaner og skyting mot den jødiske synagogen i Oslo natt til 17. september. PST etterforsker saken.

- Svake bevis

At PST nå også skal etterforske om det er en forbindelse mellom 29-åringen og skuddene mot Johnsruds hus tar forsvareren, advokat John Christian Elden med stor ro.

- Politiet i Follo har tidligere signalisert at denne saken skulle henlegges. Bevisene blir ikke sterkere selv om det settes andre etterforskere på saken, sier Elden til NTB.

PST har slitt med bevisene mot 29-åringen og de tre øvrige siktede i terrorsaken. Etter det siste fengslingsmøte mot 29-åringen den 12. januar sa politiadvokat Thomas Blom i PST at det under terroretterforskningen også var samlet inn overskuddsinformasjon som kunne ha betydning i straffesaker mot den antatte hovedmannen. Blant annet er han blitt siktet for pengeutpressing av Thomas Øye som følge av slike opplysninger.

- Det er tydelig at PST har fått blod på tann. Nå som terrorsiktelsen svekkes jobber de med mye som er utenfor sitt mandat i stedet og bruker PSTs ressurser på påstått vanlig kriminalitet, sier Elden.


Fint, men sent

Bistandsadvokat Marte Svarstad Brodtkorp, som representerer Nina Johnsrud, fikk bare en kort beskjed fra politiet i Follo om at PST hadde overtatt saken torsdag.

HUSET BLE BESKUTT: Journalist i Dagsavisen, Nina Johnsrud, våknet til kulehull i vinduet i juli i fjor. Foto: Sveinung Uddu Ystad/Dagbladet
HUSET BLE BESKUTT: Journalist i Dagsavisen, Nina Johnsrud, våknet til kulehull i vinduet i juli i fjor. Foto: Sveinung Uddu Ystad/Dagbladet Vis mer

- Vi fikk beskjed om at PST hadde overtatt saken nå. Det er fint, men jeg finner det litt merkelig at de ikke kom inn i bildet i fjor sommer. Vi har hele tiden ment det var PST som burde etterforsket dette, sier Svarstad Brodtkorp til NTB.

Hun vil ikke peke på noen og understreker at det ikke er noe i de dokumentene som hun har mottatt fra Follo politidistrikt som peker i retning av at 29-åringen skal stå bak skytingen.


Dobbeltdrap

Etter skytingen satte politiet raskt hendelsen i sammenheng med en serie artikler som Johnsrud hadde skrevet gjennom jobben som kriminalreporter i Dagsavisen. Etterforskerne ville ikke utelukke at skuddene kunne ha noe med hennes dekning av en dobbeltdrapssak på Torshov i Oslo, som hun dekket bredt og hvor hun hadde mange kilder inn i miljøet.

20 år gamle Tanja Petrusson døde av en heroinoverdose onsdag den 24 juni i fjor, og en 40 år gammel rusavhengig kvinne ble siktet for å ha satt overdosen. 40-åringen ble senere skutt og drept. Petrussons kjæreste og hans 19 år gamle kamerat er siktet for drapet. (NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!