SKULLE HIT: Brevet som gjorde to Posten-ansatte syke fredag skulle hit til den israelske ambassaden i Parkveien i Oslo. Nå over tar Politiets sikkerhetstjeneste etterforskningen.
Arkivfoto: Morten Holm / SCANPIX
SKULLE HIT: Brevet som gjorde to Posten-ansatte syke fredag skulle hit til den israelske ambassaden i Parkveien i Oslo. Nå over tar Politiets sikkerhetstjeneste etterforskningen. Arkivfoto: Morten Holm / SCANPIXVis mer

PST overtar trusselbrev-saken

Gjorde to Posten-ansatte syke.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) tar over etterforskningen av trusselbrevet til Israels ambassade. To postansatte ble syke etter å ha håndtert brevet fredag.

Saken ble mandag overdratt fra Oslo politidistrikt til PST.

- Det er naturlig at vi overtar fordi trusler mot ambassader faller innenfor vårt arbeidsområde, sier informasjonsrådgiver Martin Bernsen i PST til NTB.

PST er foreløpig svært sparsomme med opplysninger, og vil ikke uttale seg om trusselbrevet nå er frigitt fra Folkehelseinstituttet slik at politiet kan starte sine analyser, eller om politiet har noen konkrete mistenkte i saken.

- Det eneste vi kan si er at vi fortsetter de etterforskningsskritt som så langt er foretatt av Oslo politidistrikt, sier Bernsen.

Endrer ikke rutiner

Ledelsen i Posten Norge satt mandag morgen i et krisemøte for å evaluere hendelsen på postmottaket på Skøyen i Oslo fredag. To ansatte ble liggende rundt ett døgn i isolat etter å ha fått reaksjoner som utslett og svie i øynene etter å ha håndtert brevet.

Direktør for presse- og medierelasjoner, Kjell S. Rakkenes, sier konklusjonen så langt er at Posten ikke må gjøre ytterligere innstramninger i sikkerheten for å beskytte de ansatte.

- Vi har tett dialog med politiet og andre myndighetsorganer som håndterer den generelle sikkerheten i samfunnet. Det er ingen ting i trusselbildet, slik vi har fått det presentert, som gir grunnlag for å innføre noen spesielle tiltak nå, sier Rakkenes.

Han forteller at en foreløpig gjennomgang av situasjonen viser at hendelsen ble håndtert på riktig måte, og at Postens interne kriseberedskapsplan har fungert godt.

Ikke bakteriell smitte

Brevet som ble oppdaget fredag, inneholdt skriftlige trusler rettet mot den israelske ambassaden. Truslene var skrevet på norsk og var ifølge politiet direkte relatert til krigen i Gaza. Folkehelseinstituttet har foreløpig konkludert med at brevet ikke var påført noen form for bakteriell smitte.

Videre analyser skal finne ut om brevet kan ha blitt påført en form for kjemisk eller organisk materiale. Eksperter har antydet at symptomene til de postansatte kan tyde på at brevene kan ha blitt påført en form for tåregass eller kløpulver.

Den israelske ambassaden opplyser til NTB mandag at de ikke ønsker å kommentere saken.

NTB