OVERVÅKER TI ISLAMISTER I FREDRIKSTAD: Politiets sikkerhetstjeneste (PST) har til enhver tid i overkant av ti ekstreme islamister under oppsyn - bare i Fredrikstad, skriver Fredriksstad Blad. Her er krigere i Syria. Foto: Reuters
OVERVÅKER TI ISLAMISTER I FREDRIKSTAD: Politiets sikkerhetstjeneste (PST) har til enhver tid i overkant av ti ekstreme islamister under oppsyn - bare i Fredrikstad, skriver Fredriksstad Blad. Her er krigere i Syria. Foto: ReutersVis mer

- PST overvåker ti islamister bare i Fredrikstad

22-åring fra Østlandet siktet for terror.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) har til enhver tid i overkant av ti ekstreme islamister under oppsyn - bare i Fredrikstad, skriver Fredriksstad Blad.

Informasjonssjef Martin Bernsen i PST sier de kan ikke kommentere tallet på overvåkede, men bekrefter at flere personer fra Østfold er i PSTs søkelys.

- Men det jeg generelt kan si, er at PST gjennom det siste halvannet året har hatt et fokus på personer fra ekstremistiske miljøer som har ekstreme holdninger, og som reiser til Syria. Det har vi også sett når det gjelder flere personer fra Østfold, sier han.

- Trist Tidligere talsmann for Islamsk Råd i Fredrikstad, Mohammed Hamzaoui, synes tallet er trist.

- Dette er trist for oss alle sammen, sier han.

- Vi tør nesten ikke lenger åpne en avis eller se på TV. Det er vi andre som får svi for dette, ikke de det gjelder, sier han. Norge er ikke et land for slikt, og det er den ene prosenten som ødelegger for de resterende 99, sier Hamzaoui til avisen.

Hamzaoui understreker at han uttaler seg som privatperson som kjenner miljøet i Fredrikstad.

22-åring terrorsiktet Dagbladet kunne i går avsløre at en 22 år gammel norsk-pakistaner fra Østlandet har blitt siktet for terrorhandlinger begått i Syria.

Mannen skal være alvorlig skadd etter å ha blitt skutt i beinet, men tilstanden skal ikke være livstruende. Han er for tiden innlagt på et sykehus i Oslo-området.

Sammen med terrorist-gruppene Jabath al Nusra og ISIL (Islamisk stat i Irak og Levanten) skal 22-åringen ha deltatt i militære aksjoner, drap og andre grove voldshandlinger mot Syrias regjeringsstyrker og andre personer eller grupper de oppfatter som vantro, heter det i den meget alvorlige siktelsen.

Knyttes til Profetens Ummah Mannen skal ha blitt radikalisert mens han var i kontakt med det islamistiske miljøet Profetens Ummah i Norge.

Dagbladet vet at PST etterforsker saken bredt, og sjekker hvilken rolle den islamistiske organisasjonen Profetens Ummah har hatt. 

PST er svært interessert i Profetens Ummahs rolle i 22-åringens radikaliseringsprosess. 

Et annet sentralt spørsmål for etterforskerne er hvordan mannen reiste fra Norge i fjor høst, og hvordan han kom i kontakt med terrororganisasjonene Jabath al Nusra og ISIL.

TERRORISME:  En 22 år gammel norsk statsborger fra østlandsområdet er nå siktet for terror og drap i Syria. Mannen ligger nå på et sykehus i Oslo. Han var i fjor ikke kjent som en av farligste islamistene i Norge.
TERRORISME: En 22 år gammel norsk statsborger fra østlandsområdet er nå siktet for terror og drap i Syria. Mannen ligger nå på et sykehus i Oslo. Han var i fjor ikke kjent som en av farligste islamistene i Norge. Vis mer