- PST-overvåkning av kjellerbod var ulovlig

Informerte ikke EOS-utvalget om hemmelig kamera i bombestoffsaken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Stortingets kontrollutvalg for de hemmelige tjenestene slår fast at PST ikke hadde hjemmel for hemmelig kameraovervåkingen av kjellerboden til terrormistenkte Shawan Sadek Saeed Bujak i 2010.

Kameraet fanget opp inn- og utpasseringer fra boden men filmet også gangen i kjelleren.

Mens PST mener det dreide seg om overvåkning av en gjenstand, slår EOS-utvalget fast at det i praksis dreide seg om overvåkning av den mistenkte - og kanskje personer som ikke hadde noe med saken å gjøre.

Boden ble overvåket i fire måneder mens de tre mistenkte, som seinere ble dømt i saken for ulike forhold, ennå ikke var pågrepet. Utvalget refererer trolig til det samme lokalet der PST i denne perioden fant helt sentrale bevis, både sentrale bombeingredienser og annet utstyr

Men EOS-utvalget ble  aldri informert om kameraet i kjelleren underveis.

«Til tross for at utvalget hadde fått løpende orientering om metodebruken i saken i lengre tid, hadde PST ikke opplyst om den skjulte fjernsynsovervåkningen. Overvåkningen gikk heller ikke fram av det skriftlige materialet i etterforskningssaken», skriver utvalget i sin årsrapport.
- Utvalget forventer at PST på eget initiativ orienterer utvalget om alle former for inngripende metodebruk, sier EOS-utvalgets leder Eldbjørg Løwer i en pressemelding.

Hun slår fast at PST ikke skulle ha overvåket kjellerboden, og signaliserer at granskerne i år vil ha ekstra streng kontroll med denne typen tiltak i sikkerhetstjenesten.

Politiets sikkerhetstjeneste tar kritikken til etterretning.

- PST gjorde sine vurderinger i denne konkrete saken, og vi ser at utvalget i sin årsrapport er uenig med oss. PST vil understreke at EOS-utvalgets kontroll er et nyttig og viktig korrektiv til tjenestens løpende virksomhet, sier informasjonssjef Martin Bernsen i PST til Dagbladet.