- PST-overvåkning av kjellerbod var ulovlig

Informerte ikke EOS-utvalget om hemmelig kamera i bombestoffsaken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Stortingets kontrollutvalg for de hemmelige tjenestene slår fast at PST ikke hadde hjemmel for hemmelig kameraovervåkingen av kjellerboden til terrormistenkte Shawan Sadek Saeed Bujak i 2010.

Kameraet fanget opp inn- og utpasseringer fra boden men filmet også gangen i kjelleren.

Mens PST mener det dreide seg om overvåkning av en gjenstand, slår EOS-utvalget fast at det i praksis dreide seg om overvåkning av den mistenkte - og kanskje personer som ikke hadde noe med saken å gjøre.

Boden ble overvåket i fire måneder mens de tre mistenkte, som seinere ble dømt i saken for ulike forhold, ennå ikke var pågrepet. Utvalget refererer trolig til det samme lokalet der PST i denne perioden fant helt sentrale bevis, både sentrale bombeingredienser og annet utstyr

Men EOS-utvalget ble  aldri informert om kameraet i kjelleren underveis.

«Til tross for at utvalget hadde fått løpende orientering om metodebruken i saken i lengre tid, hadde PST ikke opplyst om den skjulte fjernsynsovervåkningen. Overvåkningen gikk heller ikke fram av det skriftlige materialet i etterforskningssaken», skriver utvalget i sin årsrapport. - Utvalget forventer at PST på eget initiativ orienterer utvalget om alle former for inngripende metodebruk, sier EOS-utvalgets leder Eldbjørg Løwer i en pressemelding.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer