- PST preges av en ukultur

Sier tidligere leder av Lund-kommisjonen.

Dommer Ketil Lund (th), her fotografert i anledning terrorsaken mot Arfan Qadeer Bhatti. 
Foto: Heiko Junge / SCANPIX
Dommer Ketil Lund (th), her fotografert i anledning terrorsaken mot Arfan Qadeer Bhatti. Foto: Heiko Junge / SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Høyesterettsdommer Ketil Lund, tidligere leder av Lund-kommisjonen, mener Politiets sikkerhetstjeneste (PST) preges av en ukultur som for lengst burde vært ryddet opp i.

Han sier til Klassekampen at han er overbevist om at folk i PST visste at tidligere norske politifolk drev overvåking på oppdrag fra USAs ambassade. Men det betyr ikke nødvendigvis at PST-ledelsen var informert.

- Tradisjonelt har det vært en omfattende tiekultur i PST. Ikke bare horisontalt, til kollegene, men også vertikalt, til sjefene. De har operert på en «need to know»-basis: Sjefene får ikke vite alt de trenger hvis de ikke spør, sier Lund.

Han legger til at det sjefene ikke vet, får heller ikke myndighetene og kontrollorganene vite om.

At det ikke er blitt ryddet opp i tiekulturen, er ifølge Lund «svært beklagelig».

- Samfunnet må gjøre noe internt i politiet som gjør tjenestemennene oppmerksomme på at de må ta med avgjørende informasjon oppover i systemet. Nå bør man i tillegg absolutt diskutere nye regler for hva ansatte i overvåkingstjenesten skal kunne drive med når tjenesten er over, sier høyesterettsdommeren.

Han mener det åpenbart er et lovbrudd dersom norske borgere driver politisk overvåking av andre nordmenn på oppdrag fra USA. Dette er ifølge Lund et brudd på straffelovens paragraf 91a.

(NTB)