Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Trusselbildet i Norge

PST regner terror på norsk jord som sannsynlig. Dette bør du gjøre om krisen rammer

- Å ha tenkt gjennom en situasjon på forhånd kan bety veldig mye, sier DSB-direktør Cecilie Daae.

LIVREDDENDE HJELP: Hjelpemannskap tok hånd om skadede på Manchester Arena etter bomben mandag kveld. Foto: NTB Scanpix
LIVREDDENDE HJELP: Hjelpemannskap tok hånd om skadede på Manchester Arena etter bomben mandag kveld. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mandag ble minst 22 personer drept og 119 personer skadd da en eksplosjon rammet Manchester Arena.

Terrorangrepet, angivelig utført av den mistenkte selvmordsbomberen Salman Abedi, inntraff i etterkant av en Ariana Grande-konsert - en artist som var i Oslo den 10. mai.

- Alltid risiko

Samtidig regner PST et terrorangrep i løpet av 2017 som «sannsynlig». De beskriver også en situasjon der nye trusler utvikles raskt.

Da Dagbladet kontakter Cecilie Daae angående sikkerhetssituasjonen, beskriver direktøren for Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) et godt og trygt land.

- Likevel kan ikke risikoen reduseres til null. I et åpent samfunn vil det alltid være risiko og sårbarhet, sier Daae som mener at enkeltpersoner kan utgjøre en forskjell når krisen rammer.

Dette ved å reagere på riktig måte.

- Det er enkle ting som kan gjøres. Bare det å ha tenkt gjennom en situasjon, og hva som kan skje, på forhånd kan bety mye, sier Daae.

- Ikke spre rykter

Hun understreker at første steg ved en eventuell krisesituasjon er å komme seg i sikkerhet. Dernest legger direktøren vekt på viktigheten av å skaffe seg oversikt, slå telefonen på lydløs og følge med på myndighetenes råd.

Her er kanaler som radio, tv, internett og myndighetsprofiler på sosiale medier relevante.

Å ikke bruke mobilen unødig er også viktig.

- Vi ser at nettverket ofte overbelastes ved krisesituasjoner. En annen ting som det er viktig å unngå, er å ikke spre rykter i sosiale medier - som for eksempel at det skjer ting andre steder enn der det faktisk skjer. Det er lite ønskelig, sier Cecilie Daae til Dagbladet.

Les mer om nødsituasjoner her

HEVER TRUSSELNIVÅET: Trusselnivået i Storbritannia er nå hevet fra alvorlig til kritisk, noe som betyr at et nytt terrorangrep kan være nært forestående. Det sa statsminister Theresa May på en pressekonferanse tirsdag kveld. Video: AP Vis mer

Mener arrangørene er flinke

I likhet med terrorekspert Hans Brun, intervjuet av Dagbladet tidligere denne uka, identifiserer hun inn- og utslipp som to sårbare tidspunkter ved større arrangementer.

Da samles store folkemengder på små områder.

På spørsmål om sikkerheten på større norske arrangementer, svarer DSB-direktøren følgende:

- De er gode på identifisere punkter som er sårbare, og å iverksette tiltak som tilgjengelige rømningsveier. Det er viktig for å få folk raskt ut ved en nødsituasjon.

- Mer bevisste

Daae mener at den norske befolkningen er blitt mer bevisste på hva en skal gjøre ved et eventuelt terrorangrep. Dette i etterkant av den 22. juli 2011.

Hun viser til undersøkelser som viser at befolkningen i stor grad frykter terror.

- Befolkningsanalyser viser at terror, ved siden av cyberangrep, er det nordmenn frykter mest av angrep på norsk jord. Jeg tror vi er i ferd med å forstå at vi er en del av den store verden, sier DSB-direktør Cecilie Daae.

Les mer: Derfor er ikke Manchester siste stopp for terroren

Hele Norges coronakart