Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

PST: Sannsynlig at terrorister vil prøve å angripe Norge det neste året

Norske politimenn og politikere er terrormål for Den islamske stat.

TRUER NORGE:  Fire terrorister fra Den islamske stat var i sommer på vei mot Norge for å utføre et terrorangrep. De siste månedene har også trusselen mot Norge blitt skjerpet. Her er et bilde av IS-leder Abu Omar al-Shishani (venstre foran) og talsmann Abu Mohammed al-Adnani (høyre foran). Al-Adnani har oppfordret til drap på borgere av alle land i den USA-ledede alliansen som angriper dem i Irak og Syria. Derav også Norge. Foto: Al-Itisam Media / HO / AFP Photo
TRUER NORGE: Fire terrorister fra Den islamske stat var i sommer på vei mot Norge for å utføre et terrorangrep. De siste månedene har også trusselen mot Norge blitt skjerpet. Her er et bilde av IS-leder Abu Omar al-Shishani (venstre foran) og talsmann Abu Mohammed al-Adnani (høyre foran). Al-Adnani har oppfordret til drap på borgere av alle land i den USA-ledede alliansen som angriper dem i Irak og Syria. Derav også Norge. Foto: Al-Itisam Media / HO / AFP Photo Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Terrortrusselen mot Norge har blitt høyere i løpet av høsten, ifølge en ny trendanalyse fra de norske sikkerhetstjenestene.

- Innenfor de kommende tolv månedene er det sannsynlig at det kan trues med, og bli forsøkt utført, terrorangrep i Norge, skriver PST i en pressemelding.

Skjerpet trussel Politiets sikkerhetstjeneste (PST) og Forsvarets E-tjeneste har kommet fram til at terrortrusselen mot Norge er skjerpet. Det har blitt verre i løpet av de siste månedene.

Dagbladet vet at sikkerhetspolitiet mener det er en sammenheng mellom flere terrorangrep med kniv, øks og skytevåpen i flere vestlige land de siste ukene. Det er også årsaken til PSTs bekymring.

- Vi kan ikke gå i detaljer, men årsaken til den skjerpede trusselvurderingen er utviklingstrekk på terror og planlagt terror i utlandet, sier informasjonssjef Martin Bernsen i Politiets sikkerhetstjeneste til Dagbladet. 

Frykter angrep på politiet I oktober ble fire politimenn i New York angrepet med øks. I september ble to politimenn overfalt i Melbourne, Australia med kniv. Fire menn ble i forrige måned arrestert i London, siktet for å ha planlagt skyting mot en politistasjon i den engelske hovedstaden. For noen uker siden angrep et terrorist parlamentet i Canada.

Samtlige hendelser blir knyttet til den fryktede terrororganisasjonen Den islamske stat. PST frykter nå angrep på politiet, militært personell, politiske beslutningstakere og medlemmer av sikkerhetstjenestene.

- Fellestrekkene i planene har vært å angripe symboltunge mål med enkle midler, skriver PST.

Oppfordrer til drap på allianse-medlemmer I trusselvurderingen peker PST blant annet på en tale Den islamske stat publiserte i september, hvor de truer med terrorangrep mot Vesten. Talsmannen Abu Muhammad al-Adnani truer i et 42 minutter langt lydklipp alle land som støtter USAs luftangrep mot Den islamske stat.

Han oppfordrer til drap på amerikanere, europeere, australiere, franskmenn og borgere fra «alle land i den nye alliansen mot Den islamske stat», derav også nordmenn.

- I talen oppfordrer ISIL spesifikt til angrep mot militært personell samt medlemmer av politi-, sikkerhets- og etterretningstjenester, skriver PST.

Norske soldater til Irak I en kommentar til Norges bidrag i kampen mot Den islamske stat, sa PST på fredag til Dagbladet at trusselen mot Norge er skjerpet.

OPPFORDRER TIL DRAP:  I en tale i september oppfordret Abu Mohammad al-Adnani, talsmann for Den islamske stat, til drap på alle land i alliansen mot dem. Derav også Norge. Nå varsler Politiets sikkerhetstjeneste at trusselen mot Norge er skjerpet. Bildet er fra en video IS la ut i sommer. Foto: Youtube / AFP Photo / NTB Scanpix
OPPFORDRER TIL DRAP: I en tale i september oppfordret Abu Mohammad al-Adnani, talsmann for Den islamske stat, til drap på alle land i alliansen mot dem. Derav også Norge. Nå varsler Politiets sikkerhetstjeneste at trusselen mot Norge er skjerpet. Bildet er fra en video IS la ut i sommer. Foto: Youtube / AFP Photo / NTB Scanpix Vis mer

- Terrortrusselen mot Norge er skjerpet. PST gjør trusselvurderinger fortløpende, og et norsk engasjement og å ha soldater i utlandet vil være en del av den vurderingen, sa seniorrådgiver Siv Alsén i PST til Dagbladet fredag.

Tradisjonelt sett har ikke Norge vært et mål for terrorister. Men vi var med i krigen i Afghanistan og Irak, vi trykket Muhammed-karikaturene og vi er en nær alliert av USA. Det har ifølge PST gjort Norge til et utpekt terrormål for islamister i Irak og Syria.

Nå skal Norge sende 120 soldater til Irak. Forsvarsministeren har bekreftet at innsatsen kan gi økt risiko for terror i Norge.

Ikke konkrete planer I sommer valgte PST å varsle offentligheten da det forelå en konkret terrortrussel mot Norge. Da var fire IS-terrorister på vei til Norge for å utføre et terrorangrep.

Dagens kunngjøring er imidlertid en trendanalyse, som sier at det er økt risiko for terrorangrep i Norge. PST har altså ikke avdekket nye, konkrete planer om å angripe Norge.

• Les også: Her er historien om dramaet som utløste riksalarm i sommer-Norge

• Les også: E-sjefen forteller: Slik styrer IS-lederen verdens farligste terrorgruppe

Slik sniker islamistene seg under radaren (krever plussinnlogging)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media