Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

PST satte krav til Krekar-plassering

Her er vedtaket som skal holde mullaen i Hemne kommune «til en hver tid».

TVANGSFLYTTES:   Mullah Krekar ble pågrepet av PST og væpnet politi i sin leilighet i Kolstadgata 7 på Tøyen.  Nå tvangsflyttes han til Sør-Trøndelag.  Foto: Endre Vellene
TVANGSFLYTTES: Mullah Krekar ble pågrepet av PST og væpnet politi i sin leilighet i Kolstadgata 7 på Tøyen. Nå tvangsflyttes han til Sør-Trøndelag. Foto: Endre Vellene Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): UDI og oslopolitiet bekreftet i ettermiddag at Najmuddin Faraj Ahmad, bedre kjent som mulla Krekar, er besluttet flyttet til Kyrksæterøra i Sør-Trøndelag når han slipper ut av fengselet om få dager.

I tillegg innebærer vedtaket:

KAN IKKE FORLATE KOMMUNEN:  Mulla Krekar er besluttet til Kyrksæterøra i Hemne kommune. Han kan ikke forlate bygda, og må melde seg for lokalt politi tre ganger om dagen. Foto: Jon Arne Sæter
KAN IKKE FORLATE KOMMUNEN: Mulla Krekar er besluttet til Kyrksæterøra i Hemne kommune. Han kan ikke forlate bygda, og må melde seg for lokalt politi tre ganger om dagen. Foto: Jon Arne Sæter Vis mer

• Krekar skal aldri forlate Hemne kommune

• Han plikter å melde seg for lokalt politi tre ganger i uka

• Foreløpig gjelder vedtaket fra og med søndag og ut året

I en pressemelding fra Oslo politidistrikt framgår det at vurderinger Politiets sikkerhetstjeneste sto sentralt i plasseringen.

«Ahmad pålegges oppholdssted på Kyrksæterøra i Hemne kommune, Sør-Trøndelag.  Han pålegges å bo på Jarlen mottakssenter, og til enhver tid holde seg innenfor Hemne kommunes grense. Det er etter flere kriterier fra PST at Kyrksæterøra er bestemt som oppholdssted», skriver politiet.

PST opplyser til Dagbladet at sikkerhetstjenesten foreløpig ikke har noen kommentarer til utviklingen i Krekar-saken.

Ifølge oslopolitiet er dette den formelle begrunnelsen for vedtaket:

«I henhold til Utlendingslovens § 105 første ledd, bokstav d, kan en utlending pålegges meldeplikt og bestemt oppholdssted når det eneste grunnlag for opphold i riket er vernet mot utsendelse etter § 73.

Det vises til at Ahmad av hensyn til rikets sikkerhet, og på grunn av grove og/eller gjentatte brudd på utlendingsloven, ble utvist fra Norge ved UNEs vedtak av 12. mai 2005.  (Gyldig ved Høyesteretts dom av 8. november 2007.)

Vedtaket har ikke latt seg effektuere. Det er lagt vekt på at Najmuddin Faraj Ahmad representerer en trussel mot grunnleggende nasjonale interesser. Pålegget om meldeplikt og bestemt oppholdssted anses nødvendig og ikke uforholdsmessig, jf. § 99 første ledd.»