- PST sikret bevis med kamera

Ifølge VG var det slik PST skaffet bevis i straffesaken mot Waras samboer, Laila Anita Bertheussen. Allerede onsdag ble det besluttet å ta ut siktelse mot henne.

OVERVÅKET: Det er flere overvåkningskameraer ved Waras bolig på Ullern i Oslo. PST skal også ha hatt hemmelige kameraer på stedet. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
OVERVÅKET: Det er flere overvåkningskameraer ved Waras bolig på Ullern i Oslo. PST skal også ha hatt hemmelige kameraer på stedet. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

VG skriver at Politiets sikkerhetstjeneste (PST) i all hemmelighet installerte overvåkningskamera i nabolaget til Tor Mikkel Wara (Frp).

Ifølge avisa var det slik de sikret seg bevis i straffesaken mot samboeren hans, Laila Anita Bertheussen. Opplysningene er ikke bekreftet av PST.

- Jeg leser påstanden i VG. Det er ikke påstått fra PST, og vedrører uansett ikke mistanken mot henne, sier Bertheussens forsvarer, John Christian Elden til Dagbladet.

VG har siden trukket saken om at kameraet skal ha vært hemmelig, og har endret til at Wara og hans samboer kjente til kameraet, slik de har hevdet.

ARBEID PÅ BOLIGEN: Her bærer krimteknikere ut beslag fra boligen til justisministeren og hans samboer. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
ARBEID PÅ BOLIGEN: Her bærer krimteknikere ut beslag fra boligen til justisministeren og hans samboer. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

PST har foreløpig ikke svart på Dagbladets henvendelse.

Det var torsdag at PST pågrep Bertheussen i parets hjem, og siktet henne for å foreta noe som vekker mistanke for at en straffbar handling er begått uten at den er det.

Sikkerhetstjenesten mener det var Bertheussen selv som satte fyr på familiens bil natt til søndag, og på den måten ga inntrykk av at den var påtent av en eller flere gjerningspersoner.

Møte med Riksadvokaten

SIKTET: Justisministerens kone Laila Anita Bertheussen er siktet for å ha startet en brann i familiens bil natt til søndag. Hennes og ektemann Tor Mikkel Waras hjem i Oslo er blitt utsatt for flere trusler siden desember. Video: Marie Røssland / Dagbladet Vis mer

Allerede onsdag hadde PST og Riksadvokaten bestemt seg for å sikte kvinne, opplyser Riksadvokaten, Tor-Aksel Busch, til Aftenposten i dag.

Under et møte onsdag bestemte PST og Riksadvokaten detaljene i hvordan Wara skulle få vite om siktelsen mot hans samboer, Laila Anita Bertheussen.

Riksadvokaten opplyser at han jevnlig er blitt holdt orientert om etterforskningen av truslene mot Wara og hans familie, spesielt den siste uken.

Busch besluttet ogsa at PST skulle ha ansvaret for etterforskningen og påtaleansvaret i saken.

Flere hendelser

Hendelsen var den femte kjente «trusselen» tilknyttet Waras hjem siden desember i fjor. I tillegg har det vært flere hendelser som til nå har blitt holdt hemmelig av politiet og Politiets sikkerhetstjeneste (PST).

DETTE ER SAKEN: Siden desember skal justisminister Tor Mikkel Wara ha opplevd flere truende hendelser ved han og samboerens hjem i Oslo. Her får du en oppsummering av alle hendelsene. Vis mer

Bertheussen er ikke siktet for noen av de tidligere hendelsen ved boligen, men PST utelukker ikke at de kan ha en sammenheng.

Det ble torsdag kjent at Tor Mikkel Wara tar permisjon fra jobben som justisminister etter nyheten om at hans samboer er siktet. Tidligere i dag sa advokat John Christian Elden til Dagbladet at Wara har tatt permisjon for å ivareta sin samboer.

- Det er en enorm belastning å bli uskyldig anklaget for lovbrudd i all offentlighet, men hun har selvsagt nå, som før og fremover, gitt alle opplysninger hun har til politiet slik at de kan oppklare saken, sa han.

- Hva har PST beslaglagt hjemme hos justisminister Tor Mikkel Wara og hans samboer Laila Anita Bertheussen?

- Vi har bedt om oversikt over beslagene. PST har jo i embetes medfør full oversikt over hva som er i justisministerens hus uansett, og kan få tilgang til det de ønsker så lenge de behandler det i samsvar med sikkerhetsloven, svarte Elden.

Fikk sjokkbeskjed

Mandag gikk Bertheussen ut i et langt innlegg på Facebook, der hun gikk hardt ut mot pressen. Søndag kveld skrev nemlig nettavisa Filter Nyheter at Wara og familien «i en tidlig fase av etterforskningen» takket nei til videoovervåking på eiendommen.

«Hvis mitt hjem blir mere overvåket nå tør jeg knapt og gå på do. Det er kameraer over alt! Alle disse konspirasjonsteoriene og løgnene er en stor ekstra belastning i tillegg til all terroren vi utsettes for.» er blant det Bertheussen skrev på Facebook.

Så seint som tirsdag kommenterte Wara attentatene og truslene mot seg og familien overfor pressen i Stortinget.

Han sa da at familien prøvde å leve så normalt som mulig.

To dager seinere fikk han selv sjokkbeskjeden av statsminister Erna Solberg på hennes kontor. Finansminister Siv Jensen var også til stede under møtet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer