TRENGER TILLIT:  PST-sjef Janne Kristiansen og PST er helt avhengig av tillit. Foto: Torbjørn Grønning
TRENGER TILLIT: PST-sjef Janne Kristiansen og PST er helt avhengig av tillit. Foto: Torbjørn GrønningVis mer

PST-sjef i tillitsstorm

Janne Kristiansen har fortsatt tillit hos de ansatte i sikkerhetspolitiet, men flere tror hun forsvinner fra PST.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Da tidligere justisminister Knut Storberget hentet Janne Kristiansen til PST manglet hun både lederfaring og kunnskap om sikkerhetspolitiet.

Det er ingen hemmelighet at mange var skeptiske til ansettelsen.

Både opposisjonen på Stortinget og internt i PST var det kritiske røster, da hun tiltrådte stillingen i november 2009.

Forlangt sparket
Tidligere i høst forlangte Per Sandberg, nestleder i Frp, at Kristiansen måtte fjernes. På grunn av hennes og PSTs håndtering av terroren i Oslo og på Utøya 22.juli.

Dagbladet er kjent med at flere enn Sandberg stilte spørsmål om Kristiansen var rett person til å lede PST. Men Sandbergs utspill førte til at Janne Kristiansen i første omgang ble fredet.

Det hadde heller ikke vært politisk enkelt for daværende justisminister Knut Storberget å kvitte seg Kristiansen - hans egen ansettelse.

Tillit
Etter at Bergens Tidende dokumenterte at Janne Kristiansen i beste fall hadde vært unøyaktig, da hun fortalte at PST ikke hadde lov til å overvåke Anders Behring Breivik i forrige uke, har flere enn Frp kommet på banen.

Høyre, Venstre, KrF og regjeringspartiet SV er kritiske og vil ha høring i Stortinget. Noe som heller ikke Senterpartiet og Arbeiderpartiet skal være avvisende til.

Janne Kristiansen har med sin svar til mediene klart å skape forvirring. Vet ikke sjefen i PST, hva PST har lov til?

I beste fall har Janne Kristiansen formulert seg uklar, og selv klart å få kritikerne til å stille spørsmål om hun er den rette til å lede sikkerhetspolitiet.

Når SVs parlamentariske leder, Bård Vegar Solhjell, søndag uttalte til Dagsrevyen at regjeringen ikke lenger kan sitte i ro og avvente 22. juli-kommisjonens konklusjoner om Kristiansens håndtering av terrorsaken, er det klart signal om at Kristiansen ikke sitter trygt.

I Dagbladet i går gikk den frittalende bistandsadvokaten Arne Seland ut og krevde Kristiansen avgang. Seland begrunnet dette med at Janne Kristiansen mangler tillit.

Utilgjengelig
Janne Kristiansen har gjort seg utilgjengelig for mediene de siste dagene. Hun er på tjenestereise og besøker flere samarbeidende tjenester i andre land, men er nå kalt tilbake til Norge for å svare på spørsmål fra 22. juli-komiteen.

Hos PST i Nydalen i Oslo går livet sin vante gang, men også internt i sikkerhetspolitiet ulmer det. Men ikke hos alle.

- Vi har tillit til Janne Kristiansen. Men det er justisministerens ansvar å påse at landets sikkerhetstjeneste har den nødvendige tillit i samfunnet forøvrig, sier Lasse Roen, tillitsvalgt for Politiets Fellesforbund i PST.

Spørsmålet er hva justisminister Grete Faremo gjør.

Sist Grete Faremo satte i regjeringen måtte hun forlate ministerposten, på grunn av sikkerhetspolitiet. POT (Politiets Overvåkningstjeneste) hadde overvåket Berge Furre mens han var medlem av Lund-kommisjonen.