Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

PST-sjef varsler tøffere sikkerhetstjeneste

Skal tørre å utfordre lovverket.

TØFFERE: Marie Benedicte Bjørnland, ny sjef i PST, varsler et tøffere PST i framtida. Foto: Jo Straube / Dagbladet
TØFFERE: Marie Benedicte Bjørnland, ny sjef i PST, varsler et tøffere PST i framtida. Foto: Jo Straube / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

PST-sjef Marie Benedicte Bjørnland varsler et PST som skal bli tøffere og tørre å utfordre lovverket mer enn det gjør i dag.

- Jeg har merket meg at 22. juli-kommisjonen i sin rapport mener at Politiets sikkerhetstjeneste (PST) er preget av en forsiktighetskultur. Det er et viktig innspill til meg som ny sjef, sier Bjørnland til TV 2.

Hun tror dette har noe å gjøre med at PST er underlagt en betydelig parlamentarisk kontroll og viser til at EOS-utvalget (Stortingets kontrollutvalg for etterretnings-, overvåkings- og sikkerhetstjeneste) kommer til PST seks ganger i året for å gjennom PSTs arbeid, sjekke at feil ikke blir gjort og at tjenesten ikke krenker personvernet.

- Det er bra og riktig at vi har et EOS-utvalg, men samtidig kan det ha ført til at man er engstelig for å få kritikk derfra. Det er noe vi må jobbe videre med, sier Bjørnland.

Hun mener at PST er underlagt et sterkt kontrollregime og at tjenesten må våge å utfordre rammene i større grad enn nå.

- Vi skal selvfølgelig ikke tråkke over og bryte regler, men tørre å utfordre lovverket. Får vi nei i tingretten kan vi anke til lagmannsretten og gjennom de legale institusjonene forsøke å utvikle de rettslige rammene, sier den ferske PST-sjefen.

Bjørnland sier at hun forventer en grundig redegjørelse og en klar plan for framtiden når statsminister Jens Stoltenberg (Ap) og justisminister Grete Faremo (Ap) tirsdag skal orientere Stortinget om regjeringens oppfølging av 22. juli-kommisjonens rapport.

- Hvorvidt de har meislet ut i detalj hvordan PST skal utvikle seg, har jeg ingen forventninger om, sier Marie Benedicte Bjørnland.


(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media