Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

PST-sjefen: - Iransk etterretning aktiv i Norge

En norsk statsborger skal ha planlagt et angrep mot enkeltpersoner i Danmark.

AKTIVE I NORGE: PST-sjef Marie Benedicte Bjørnland sier i en uttalelse at Iransk etterretning er aktive i Norge. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
AKTIVE I NORGE: PST-sjef Marie Benedicte Bjørnland sier i en uttalelse at Iransk etterretning er aktive i Norge. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det danske sikkerhetspolitiet PET opplyste under en pressekonferanse i dag at en norsk statsborger med bakgrunn fra Iran er pågrepet, mistenkt for å ha planlagt et attentatforsøk på dansk jord.

Mannen ble pågrepet av det svenske sikkerhetspolitiet Säpo i Göteborg 21. oktober, og sitter nå varetektsfengslet i Danmark fram til 8. november. Han nekter straffskyld.

PET-sjef Finn Borch Andersen sa på en pressekonferanse i dag at den norske statsborgeren er mistenkt for å sette iransk etterretning i stand til å gjennomføre et attentatforsøk i Danmark.

- Det er kort sagt snakk om en sak som handler om iransk etterretning, som etter vår oppfatning planla et attentat i Danmark, sa han.

Ifølge PET var målet for det mistenkte attentatet en gruppe eksiliranere bosatt i Ringsted. Gruppen skal være medlemmer av frigjøringsbevegelsen ASMLA (Arab Struggle Movement for the Liberation of Ahwaz). Gruppen, som kjemper for selvstendighet i en region i Iran, er definert som en terrororganisasjon av det iranske regimet.

- Aktive i Norge

PST-sjef Benedicte Bjørnland sier i en uttalelse til Dagbladet at en rekke lands etterretningstjenester er aktive i Norge.

- Flere lands etterretningstjenester, blant annet iransk etterretning, er aktive i Norge med å kartlegge personer og grupper som ansees som motstandere eller kritikere av Iran, sier Bjørnland i en uttalelse til Dagbladet via sin pressekontakt Martin Bernsen i PST.

Hun bekrefter samtidig overfor Dagbladet at PST har samarbeidet med sine kolleger i Danmark i forbindelse med denne saken.

- PST er en del av et svært tett og godt samarbeid med de andre nordiske sikkerhetstjenestene. PST har bistått PET i denne saken.

STENGTE: 28. september stengte dansk politi en rekke trafikknutepunkter på motorveier og bruer i Danmark og mot Sverige under en diffus, offisiell begrunnelse om en kidnapping. Aksjonen settes i direkte sammenheng med pågripelsen. Foto: Nils Meilvang / Ritzau Scanpix
STENGTE: 28. september stengte dansk politi en rekke trafikknutepunkter på motorveier og bruer i Danmark og mot Sverige under en diffus, offisiell begrunnelse om en kidnapping. Aksjonen settes i direkte sammenheng med pågripelsen. Foto: Nils Meilvang / Ritzau Scanpix Vis mer

«Stengte» Danmark

Det var fredag 28. september at dansk politi stengte en rekke trafikknutepunkter på motorveier og bruer i Danmark og mot Sverige under en diffus, offisiell begrunnelse om en kidnapping. Tre personer i en sort Volvo ble jaktet. Det viste seg å være en misforståelse.

Norsk-iraneren ble ifølge DR pågrepet 21. oktober i Göteborg i Sverige. Ifølge dansk sikkerhetspoliti var målet for det mistenkte attentatet en gruppe iranere bosatt i Ringsted.

Iranerne i Ringsted - en by med drøyt 20.000 innbyggere på Sjælland er ifølge PET, medlemmer av frigjøringsbevegelsen ASMLA (Arab Struggle Movement for the Liberation of Ahwaz). De har siden slutten av 90-tallet kjempet for å gjøre den iranske provinsen Khuzestan til en egen arabisk stat.

Frigjøringsbevegelsen ASMLA ble etablert i 1999, men det har vært etnisk uro i området vest i Iran mot grensene til Irak og Kuwait i rundt hundre år. Byen Ahwaz med 1,4 millioner innbyggere er regionhovedstad i Khuzestan. LA i slutten av navnet står for Liberation of Ahwaz.

PRESSEKONFERANSE: Finn Borch Andersen, sjef for PET, holder pressekonferanse i København tirsdag den 30. oktober 2018. En norsk-iraner er pågrepet for å ha drevet etterretning for Iran. Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix / NTB scanpix
PRESSEKONFERANSE: Finn Borch Andersen, sjef for PET, holder pressekonferanse i København tirsdag den 30. oktober 2018. En norsk-iraner er pågrepet for å ha drevet etterretning for Iran. Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix / NTB scanpix Vis mer

Siktet

Den norske statsborgeren er siktet for å sette statlig iransk etterretning "i stand til" å gjennomføre et attentat mot de opposisjonelle iranerne i Ringsted.

Tre av iranerne i Danmark er utsatt for så kraftige trusler at de er under beskyttelse av dansk politi. For en av de tre er situasjonen ekstra alvorlig etter at en talsmann for ASMLA-gruppen støttet et angrep på en iransk militærparade i byen Ahvaz den 22. september. Angrepet kostet flere menneskeliv. Det ble sagt at ASMLA tok på seg ansvaret, men dette ble avvist dagen etter, skriver DR.

PET-sjefen svarte ikke direkte på pressekonferansen om de tre dansk-iranerne fortsatt er i Danmark.

Dagbladet har vært i kontakt med Irans ambassade i Norge, som foreløpig ikke har kommet med en uttalelse.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!