- HASTER: PST-sjef Benedicte Bjørnland legger ikke skjul på at hun raskt må gjøre betydelige endringer i måten sikkerhetstjenesten jobber på. Foto: JO STRAUBE
- HASTER: PST-sjef Benedicte Bjørnland legger ikke skjul på at hun raskt må gjøre betydelige endringer i måten sikkerhetstjenesten jobber på. Foto: JO STRAUBEVis mer

PST-sjefen: - Vi er for nærsynte

Benedicte Bjørnland vedgår at det haster å endre måten PST jobber på. - Det er tungt å lese rapporten, sier hun.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dag overleverte Traavikutvalget sin evaluering av Politiets Sikkerhetstjeneste til justisministeren. I utvalgets rapport ligger det hele 50 forslag til konkrete tiltak, både om omfattende endringer i PSTs organisasjon og om informasjonsinnhenting knyttet blant annet til jakten på terrorister.

- Det trengs en fundamental endring av organisasjonskulturen og måten å jobbe på, slo utvalgsleder Kim Traavik fast på en pressekonferanse i formiddag.

Benedicte Bjørnland har bare hatt høsten på seg i sjefsstolen og ser ingen grunn til å så tvil om utvalgets konklusjoner.

- Vi er for nærsynte og har et for kortsiktig pespektiv på trusselbildet. Det er riktig at vi er for mye i en løpende saksportefølje, og det er en utfordring å heve seg opp og kunne se lenger fram. Vi må komme dit at vi som sikkerhetstjeneste er tilstrekkelig framsynte og strategiske, sier PST-sjefen til Dagbladet.

- Tungt å lese Bjørnland har særlig bitt seg merke i utvalgets beskrivelser av mangelfull ledelse i hennes forgjengeres perioder.

- Det som er slående for meg som ny sjef er det utvalget sier om ledelse i PST de siste fem åra, der de peker på manglende strategi og manglende evne til utvikling. Det er en tung rapport å lese, men her ligger det mye læring for meg. Man kan ikke endre en ledelseskultur med lettvinte løsninger, sier Bjørnland.

Hun ser positivt på mange av endringsforslagene i den ferske evalueringen.

- Det er en sjeldent konkret rapport med gode forslag til utviklingssarbeid. Noen av forslagene vil kreve politisk avklaring, men mye kan vi selv ta tak i, sier PST-sjefen, som medgir at noen av tiltakene må komme raskt.

- Det er noe som haster her. Vi opererer med en for stor grad av usikkerhet. Først og fremst gjelder det arbeidsprosesser og håndteringen av en økende mengde tips som kommer inn til oss, sier PST-sjefen til Dagbladet.

Rigger om Hun understreker at arbeidet blant annet med et mottakssenter, som ligner på det utvalget ønsker, er i gang. Bjørnland mener også lederutvikling og endringer i PSTs organisasjonskart, «hvordan tjenesten er rigget», er naturlig.

Bjørnland legger ikke skjul på at endringene vil koste penger, og understreker at også utvalget slår fast at tiltakene vil kreve betydelige investeringer.

- Utfordringene vi skal håndtere endrer seg hele tiden, og man må se budsjettene i PST i samsvar med trusselbildet, sier PST-sjefen, som ikke vil ikke tallfeste tjenestens budsjettønsker for 2013

- GODT FUNGERENDE TJENESTE:  Justis- og beredskapsminister Grete Faremo fikk i dag overlevert evalueringsrapporten fra utvalgsleder. Faremo beskriver PST som «en godt fungerende tjeneste» med «stort forbedringspotensiale».
Foto: Anette Karlsen / NTB scanpix
- GODT FUNGERENDE TJENESTE: Justis- og beredskapsminister Grete Faremo fikk i dag overlevert evalueringsrapporten fra utvalgsleder. Faremo beskriver PST som «en godt fungerende tjeneste» med «stort forbedringspotensiale». Foto: Anette Karlsen / NTB scanpix Vis mer