Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Politiet

- PST-sjefen blir ny politidirektør

Regjeringen kommer til å utnevne PST-sjef Bendicte Bjørnland (53) til ny politidirektør, sier sentrale kilder til Dagbladet.

POLITIDIREKTØR: PST-sjef Benedicte Bjørnland blir ny politidirektør. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
POLITIDIREKTØR: PST-sjef Benedicte Bjørnland blir ny politidirektør. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Torsdag gikk søknadsfristen ut for stillingen som politidirektør i Norge, etter Odd Reidar Humlegård som tidligere i høst gjorde det klart at han ikke ønsket å fortsette i stillingen som sjef for politiet.

Flere sentrale kilder bekrefter overfor Dagbladet at det er PST-sjef Benedicte Bjørnland som kommer til å få jobben.

Bjørnland har ledet PST (Politiets sikkerhetstjeneste) siden 2012. Hun overtok etter Janne Kristiansen som i en høring på Stortinget mer enn antydet at E-tjenesten opererte i Pakistan.

Forhindret terror

Dagbladet får bekreftet at det på intranettsidene i PST, tidligere denne uka, ble gjort kjent at Benedicte Bjørnland hadde levert sin søknad til stillingen som politidirektør.

Både internt i PST, i politiet og det politiske miljøet har Bjørnland stor tillit. Det er ingen grunn til å tro at utnevnelsen av Bjørnland vil være omstridt.

I de seks åra Bjørnland har styrt PST har det vært rolig rundt den hemmelige tjenesten, og PST har så langt lyktes i arbeidet med å forhindre terroranslag i Norge. En rekke islamister har blitt pågrepet, og deretter dømt.

Selv om søknadsfristen først gikk ut torsdag, og det ikke er offentlig kjent om andre også har søkt stillingen, bekrefter flere kilder at det ikke er noen tvil om at det blir Bjørnland som kommer til å bli utnevnt i statsråd.

UTENLANDS: Tidligere politidirektør Odd Reidar Humlegård reiser trolig utenlands for en internasjonal politijobb. Terje Pedersen / NTB scanpix
UTENLANDS: Tidligere politidirektør Odd Reidar Humlegård reiser trolig utenlands for en internasjonal politijobb. Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

Etter hva Dagbladet erfarer jobbes det nå aktivt i Justisdepartementet for å finne en internasjonal stilling til tidligere politidirektør Odd Reidar Humlegård.

PST-kandidater

Flere kandidater kan være aktuelle til å overta som PST-sjef etter Benedicte Bjørnland, når hun blir utnevnt. Overfor Dagbladet nevnes både Jan Fredrik Eyolf Glent (52) og Beate Gangås (53).

PST-KANDIDAT: Jan Fredrik Eyolf Glent kan bli ny PST-sjef. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
PST-KANDIDAT: Jan Fredrik Eyolf Glent kan bli ny PST-sjef. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer

Glent var tidligere avdelingsdirektør ved Politiets sikkerhetstjeneste, enn stilling Beate Gangås overtok i 2014.

Glent har i snart fem år vært førstestatsadvokat og embetsleder ved Det nasjonale statsadvokatembetet.

Beate Gangås har tidligere vært politimester, i det som het Østfold politidistrikt. Hun ble utnevnt som det første Likestillings- og diskrimineringsombudet for en åremålsperiode på fire år fra 1. januar 2006.

PST-KANDIDAT: Beate Gangås kan bli ny PST-sjef. Foto: Linn Cathrin Olsen / SCANPIX
PST-KANDIDAT: Beate Gangås kan bli ny PST-sjef. Foto: Linn Cathrin Olsen / SCANPIX Vis mer

Men det utelukkes ikke at andre kandidater kan dukke opp. Noen av landets politimestere kan være aktuelle til å overta som PST-sjef etter Benedicte Bjørnland.

Utfordringer

Når Benedicte Bjørnland blir utnevnt til ny politidirektør, blir hun den andre kvinnen som skal lede politiet i Norge. Siden stillingen ble opprettet i 2000, har Ingelin Killengreen (2000 – 2011), Øystein Mæland (2011 – 2012) og Odd Reidar Humlegård (2012 – 2018) hatt jobben som politidirektør.

Benedicte Bjørnlands store utfordring som politidirektør blir å få politireformen som ble vedtatt i 2015 gjennomført, og framfor alt til å fungere.

Politireformen er omstridt, og omtales av dem som støtter omorganiseringen av politiet som «nærpolitireformen». Motstandere av nyordningen omtaler reformen som «fjernpolitireformen».

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!