PST-sjefen inhabil i Treholt-saken

Ber om utnevnelse av en sette-PST-sjef.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Treholt har bedt Kommisjonen for gjenopptakelse av straffesaker om å få en ny prøving av spionsaken. I 1985 ble han dømt til 20 års fengsel for spionasje til fordel for Sovjetunionen og Irak.

Hjalp forsvarerne

Bakgrunnen for at PST-sjef Jørn Holme erklærer seg som inhabil, er at han som advokat på 80-tallet inngikk i Treholts forsvarerteam som juridisk medhjelper vinteren og våren 1985 i forbindelse med lagmannsrettens behandling av spionsaken.

Holme bisto også advokat Arne Haugestad med å sette ham inn saken, da han overtok som forsvarer i forbindelse med anken til Høyesterett.

-  Jeg hadde i forbindelse med mitt engasjement tilgang til sakens dokumenter til og med «hemmelig», skriver Jørn Holme .

Dommen og lydbånd

Ifølge Holme har PST med han som sjef etter anmodning fra Gjenopptakelseskommisjonen gitt kommisjonen adgang til Treholt-dommen og lydbåndopptak.

-  PST har også i forståelse med kommisjonen gitt Treholts forsvarer, advokat Harald Stabell, tilgang til dokumenter og lydbånd, men så langt bare tilrettelagt for kommisjonen og Stabells arbeid, skriver Holme.

 INHABIL?:  PST-sjef Jørn Holme (t.h.) inngikk på 80-tallet i Arne Treholts (t.h.) forsvarerteam, og erklærer seg derfor som inhabil. Foto: Truls Brekke/Robert S. Eik/Dagbladet
INHABIL?: PST-sjef Jørn Holme (t.h.) inngikk på 80-tallet i Arne Treholts (t.h.) forsvarerteam, og erklærer seg derfor som inhabil. Foto: Truls Brekke/Robert S. Eik/Dagbladet Vis mer

5. mai i år begjærte NRK tilgang til lydbåndene fra straffesaken. Høyesteretts kjæremålsutvalg har avgjort at en begjæring om innsyn må framsettes overfor PST.

-  En avgjørelse om innsyn i lydbåndopptakene er en påtalemessig avgjørelse, og i framtida kan det oppstå ytterligere påtalemessige spørsmål i PST i forbindelse med tjenestens behandling av Treholts begjæring om gjenopptakelse, skriver Jørn Holme.