BLIR BEDT OM Å GÅ AV: Frp-nestleder Per sandberg ber PST-sjef Janne Kristiansen trekke seg før året er omme. PST-sjefen utsette nå for kritikk fra flere hold. Foto: Berit Roald / Scanpix
BLIR BEDT OM Å GÅ AV: Frp-nestleder Per sandberg ber PST-sjef Janne Kristiansen trekke seg før året er omme. PST-sjefen utsette nå for kritikk fra flere hold. Foto: Berit Roald / ScanpixVis mer

PST-sjefen nekter å gå av

PST-sjef Janne Kristiansen sier at kritikken ikke får henne til å trekke seg fra stillingen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg går ikke av når det stormer, sier Kristiansen i et intervju med Aftenposten.no.

PST-sjefen blir nå utsatt for sterkt økende press fra flere hold. Frp-nestleder og justiskomitéleder Per Sandberg mener hun har håndtert terrorsaken så dårlig at hun bør gå av før året er omme.

Også SVs nestleder går ut med åpen kritikk av PST og Janne Kristiansen.

- PST har ikke lagt an en tone preget av læringsvilje og selvrefleksjon. Det virker også som om PST har en upresis omgang med informasjon om sin egen håndtering av Anders Behring Breivik før 22. juli. Det styrker ikke tilliten, sier Bård Vegar Solhjell til Bergens Tidende.

Det er første gang toppledelsen i et av regjeringspartiene åpent kritiserer politiets håndtering av terroraksjonen. Så langt har hun justisminister Knut Storberget (Ap) full tillit.

- Jeg har tillit til alle som er ansatt hos oss, sier justisminister Knut Storberget (Ap) til NTB.

- Må vurdere PST-ledelsen Nestleder Ola Elvestuen i Venstre vil ikke gå så langt som å kreve Kristiansens avgang, men gir overfor NTB uttrykk for at regjeringen må vurdere om den sittende ledelsen i PST er den rette også for framtida.

- Å beskytte borgerne er den alle viktigste oppgaven til en stat. Det lyktes den ikke med 22. juli. Det er helt nødvendig at regjeringen vurderer PSTs håndtering av denne saken i forkant, og i etterkant, av fredag 22. juli, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Partileder Knut Arild Hareide i Kristelig Folkeparti vil ikke noen mening, verken om Politiets sikkerhetstjeneste, PST-sjefen eller andre sider ved politiets beredskap 22. juli. Det er avgjørende nå at kommisjonen får gjort et grundig og skikkelig utredningsarbeid, mener han.

Likevel ber Hareide justisministeren undersøke om han sitter med informasjon som Stortinget bør ta del i.

- Vi vil ikke støtte noe krav om å kalle inn justisministeren til Stortinget nå, eller ha noen mening om stillingen til Janne Kristiansen. Men dette kan endre seg. Hvis justisministeren selv ser han har informasjon som Stortinget bør få ta del i, må han selv ta initiativet til å informere oss, sier Hareide.

Truer med komiteen Både statsminister Jens Stoltenberg (Ap) og justisministeren må komme til Stortinget omgående etter åpningen 1. oktober og informere om terrorsaken, krever Per Sandberg, som truer med å be kontroll- og konstitusjonskomiteen åpne sak om forespørselen blir avvises.

Stortinget samles 1. oktober. En eventuell redegjørelse for Stortinget kan trolig først komme etter budsjettframleggelsen 6. oktober.

- De må komme og redegjøre allerede da for hva man vet så langt, spesielt om rollen til Politiets sikkerhetstjeneste (PST). Jeg har på følelsen at justisministeren og statsministeren vil bruke kommisjonen til å gjemme bort hele saken, delrapporter, evalueringer og dermed all negativ oppmerksomhet i et helt år, sier Sandberg til NTB.

Lover informasjon Han er klar over at deler av departementets arbeid ligger nede som følge av terrorbomben, men framholder at det allerede nå foreligger evalueringer og foreløpige rapporter hos både Oslo-politiet, Buskerud-politiet, Politiets sikkerhetstjeneste og Forsvaret om arbeidet 22. juli.

Storberget lover at Stortinget skal få all informasjon de måtte be om, både om politiets beredskap og PSTs rolle i forbindelse med terrorangrepene. På hvilken måte informasjonen skal gis blir opp til Stortinget, ifølge statsråden.

Han avviser også anklagene om at regjeringen gjemmer seg bak 22. juli-kommisjonen, som skal komme med sin rapport om ett år.

- Jeg er som sagt opptatt av å få alle fakta på bordet. Men regjeringen vil ikke vente med å ta grep og iverksette tiltak, når den løpende diskusjonen avdekker at dette er nødvendig, sier Storberget. Han viser blant annet til spørsmålet om å styrke nødnettet. (©NTB)

KRAV: Frp-nestleder og justiskomitéleder Per Sandberg mener PST-sjefen har håndtert terror-saken så dårlig at hun bør trekke seg. Foto: Håkon Eikesdal / Dagbladet
KRAV: Frp-nestleder og justiskomitéleder Per Sandberg mener PST-sjefen har håndtert terror-saken så dårlig at hun bør trekke seg. Foto: Håkon Eikesdal / Dagbladet Vis mer