BURDE VÆRT STANSET: PST-sjef Benedicte Bjørnland mener norske Syria-krigere skulle ha vært stanset før de reiste ut av landet. Her fra pressekonferansne der hun redegjorde for terrortrusselen mot Norge i går. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
BURDE VÆRT STANSET: PST-sjef Benedicte Bjørnland mener norske Syria-krigere skulle ha vært stanset før de reiste ut av landet. Her fra pressekonferansne der hun redegjorde for terrortrusselen mot Norge i går. Foto: Heiko Junge / NTB scanpixVis mer

PST-sjefen: Norske Syria-krigere burde vært stanset

Fordi de knytter seg til brutale terrorgrupper.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norske syriafarere skulle vært stanset før de reiste ut av landet for å delta i borgerkrigen, mener PST-sjef Benedicte Bjørnland.

- Det er fordi vi har sett at en del av dem som reiser fra Norge, knytter seg til ISIL eller Jabhat al-Nusra, sier Bjørnland til Klassekampen.

- Det er godt dokumentert at disse gruppene bedriver ren terrorvirksomhet. Vi er bekymret for at personer med norsk tilknytning knytter seg til slike grupperinger, sier hun.

Justisdepartementet sendte i begynnelsen av juli ut på høring et forslag om lovendring for fremmedkrigere.

PST-sjefen sier til Klassekampen at hun ønsker seg større fullmakter. Hun peker på at enkelte av grupperingene i Syria og Irak har et perspektiv som handler om global jihad og en visjon om globalt verdensherredømme. PST er derfor bekymret for at personer kan sendes hjem igjen med oppdrag.

Bjørnland opplyste på pressekonferanse i går at PST nylig har fått informasjon om at personer med tilknytning til en ekstrem islamistisk gruppe i Syria kan ha til hensikt å gjennomføre en terrorhandling i Norge.

Allerede i mars anslo PST at rundt 50 nordmenn hadde reist til Syria for å krige. Flere eksperter mener det er sannsynlig at noen av disse er involvert i planleggingen av et terroranslag mot Norge om kort tid. Om nordmenn er involvert i gruppen som planlegger en terrorhandling i Norge, ville ikke Bjørnland kommentere.

(NTB)