Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

PST-sjefen tror ikke mystisk Treholt-kilde finnes

- Ingen POT-mann er så feig, sier Janne Kristiansen. Hun er forbannet på Stabell og krever unnskyldning fra hele Treholt-teamet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Sjefen for Politiets Sikkerhetstjeneste, Janne Kristiansen, har lenge vært opprørt over beskyldningene som ble fremmet i boka «Forfalskningen» om at POT-ansatte  skal ha fabrikkert bevis i Treholt-saken.

Når Gjenopptakelseskommisjonen slakt av påstandene nå foreligger, tar også PST-sjefen bladet fra munnen.

- Vi er glade for en tydelig avgjørelse fra kommisjonen, der våre tjenestemenn er utvetydig renvasket. Nå forventer jeg en unnskyldning fra de som har framsatt beskyldningene.

- Hvem sikter du til da?

- Forfatteren av boka, advokat Stabell og de andre som har vært med på dette løpet. De har kommet med veldig alvorlige anklager, og justismordjegere, av alle, burde jo vite betydningen av å anklage noen uriktig, sier Kristiansen til Dagbladet.

Hun gjennomgikk detalj for detalj i Treholt-saken da hun selv var leder for Gjennopptakelseskommisjonen. Da hun i fjor høst, da som PST-sjef, leste «Forfalskningen», ble hun rasende - først på det hun mente var en rekke feil i boka, så på Treholts forsvarsadvokat Harald Stabell.

- Jeg har vært forbannet over at en tidligere kollega har identifisert seg med sin klient på denne uprofesjonelle måten. Stabell burde vite bedre enn å formidle disse grove beskyldningene uten å ha noen bevis. Alt dette har dreid seg om er et foto i dårlig oppløsning tatt i dårlig lys, sier PST-sjefen.

- Finnes ikke annen kilde Overfor Dagbladet uttaler PST-sjefen at den mystiske POT-kilden i «Forfalskningen» er identisk med mannen som seinere sto fram i media med tilsvarende beskyldnigner - eks-spaner Per Lilleløkken. I så fall er han den eneste i POT/PST-systemet som støtter påstandene.

- Min teori at han er kilden også i boka, og at han seinere har stått fram som sannhetsvitne på sine egne anklager. Det finnes ingen POT-mann som er så feig at han nå, når så mye har stått på spill, ikke ville stått fram om han hadde slike opplysninger. Dessuten vet Stabell veldig godt at også folk som ikke vil ha sitt navn offentliggjort kan snakke med kommisjonen underhånden, sier Kristiansen, som levner Lilleløkken liten ære.

- Han er ikke akkurat en kilde som kan kalles troverdig, sier Kristiansen.

- Hva har hans motiver vært for å gi et annet bilde av dette?

- Folks virkelighetsoppfatning kan forvrenges av ulike årsaker, uten at jeg vil gå nærmere inn på det, sier PST-sjefen til Dagbladet.

- Vet ikke om kilden finnes Leder for Gjennopptakelseskommisjonen, Helen Sæther forteller at kommisjonen har lett etter den anonyme kilden i boka uten å lykkes.

- Vedkommende er ikke identifisert for oss. Vi har spurt vitnene fra POT og PST om de vet hvem det er eller om det var dem selv. Ingen har kunne si noe som bekrefter at kilden finnes. Selvik har ikke villet oppgi hvem kilden er, om han finnes kan ikke vi si noe om. Jeg tror ikke det finnes tjenestemenn som har ytterligere opplysninger som kan belyse dette, sier Sæther til Dagbladet.

I avhør med kommisjonen holdt forfatter Geir Selvik Malthe-Sørensen fast på at kilden er en annen enn Lilleløkken.

Janne Kristiansen forteller at involverte nåværende og tidligere ansatte i sikkerhetstjenesten er fornøyde med arbeidet til Gjenopptakelseskommisjonen.

- De er selvfølgelig lettet, selv om de hele tiden har visst at de er uskyldige.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media