Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

PST-sjefen vil avvente egne spionundersøkelser

Mener det er for tidlig å konkludere etter spionavsløringen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): PST-sjef Benedicte Bjørnland måtte i kveld kalle inn til pressemøte etter Aftenpostens avsløringer rundt mobilovervåking i Oslo.

PST har i dag høstet kritikk for å ta for lett på saken, og hvorfor de ikke selv har avdekket overvåkingen det er snakk om. Men Bjørnland ville ikke være med på at PST tar lett på saken.

- Det er for tidlig å konkludere på bakgrunn av Aftenpostens arbeid. Men hvis det viser seg at de har avdekket konkrete ulovlige basestasjoner i Oslo, er ikke det noe vi har hatt kunnskap om, innrømmer Bjørnland.

Hun sier Nasjonal Sikkerhetsmyndighet (NSM) nå har igangsatt egne undersøkelser for å se om de avdekke det samme. Denne rapporten er ventet om kort tid. Bjørnland er likevel klar på at hun ikke er overrasket om det skulle vise seg å stemme.

- Vi er klar over at fremmede stater driver etterretning mot Norge. Nå får vi vente og se hva som ligger i det materiale NSM kommer med. Det kan være snakk om private aktører - såkalt industrispionasje. Da er det en sak for det oridinære politiet. Hvis det er grunn til å tro at det er statlige aktører som kan stå bak dette, er det en sak for PST.

- Grunn til bekymring Bjørnland sier det er grunn til bekymring, men at de i mange år har vært opptatt av å forebygge gjennom sikkerhetsbriefer om bruk av krypteringsutstyr - og hvor sårbare man er når en snakker på mobiltelefon.

- Jeg opplever at både tidligere og nåværende regjeringer er veldig bevisste på dette, sier hun.

Utstyret det er snakk om, er ifølge PST vanskelig å jakte på. Det kan være veldig mobilt, for eksempel gjemt i en koffert, og bare påskrudd i noen sekunder av gangen. Derfor prioriterer etaten heller å forebygge slike trusler med å bevisstgjøre politikere og samfunnstopper på trygg bruk av mobil- og datautstyr.

PST avventer nå rapporten fra NSM før de bestemmer seg for om det skal iverksettes særskildt etterforskning som følge av avsløringene.

Reaksjoner Fra politisk hold reageres det på at slik overvåking i det hele tatt kan finne sted rundt flere av landets viktigste politiske institusjoner. Fra Kristelig Folkeparti og Venstre kreves det svar fra justisministeren og utøvende myndigheter, som PST og NSM.

- Jeg er overrasket over at PST er så tilbakelent. Jeg ville tro det er en prioritert oppgave å unngå denne typen overvåking, sier SVs Bård Vegar Solhjell til NTB.

Arbeiderpartiet vil ha klarhet i ansvarsfordelingen i saken.

- Jeg vil be justisministeren og forsvarsministeren redegjøre for hvordan regjeringen vil gå fram for å redusere risikoen for avlytting og overvåking. Hvilken av sikkerhetstjenestene mener de har ansvaret for å avdekke og forebygge at slike ting skjer? Er det PST, NSM eller andre? spør Hadia Tajik, som er leder i justiskomiteen.

Justispolitisk talsmann Anders B. Werp i Høyre mener saken må undersøkes grundig. Han sier han forutsetter at sikkerhetsmyndighetene i Norge «tar de nødvendige grep».