PST har Per Sandbergs mobil - nå bekrefter han forholdet til norsk-iraner

PST sjekker Per Sandbergs mobil etter Iran-reise

Fiskeriministeren bekrefter kjæresteforhold til norsk-iranske Bahareh Letnes overfor TV2.

IRANFERIE: Fiskeriminister Per Sandberg reiste til Iran i ferien sammen med sin norsk-iranske venninne Bahareh Letnes. Departementet og statsministerens kontor var ikke informert på forhånd. Foto: Filter Nyheter / Instagram
IRANFERIE: Fiskeriminister Per Sandberg reiste til Iran i ferien sammen med sin norsk-iranske venninne Bahareh Letnes. Departementet og statsministerens kontor var ikke informert på forhånd. Foto: Filter Nyheter / Instagram Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Tidligere i dag bekreftet kommunikasjonssjef Trude Måseide ved Statsministerens kontor at Sandberg har brutt reglementet.

- Per Sandberg har gjort rede for at han endret ferieplaner på kort varsel i sommer etter at ferieplanene hans var meldt inn til Statsministerens kontor. Han sier også at ved feriereisen til Iran varslet han departementet og Statsministerens kontor i løpet av de første dagene og ikke i forkant slik rutinene tilsier, skriver hun i en epost til Dagbladet.

- Skal slå hardt tilbake

Nå innrømmer Sandberg selv at han burde ha meldt fra om turen. Overfor TV2 bekrefter han i kveld kjæresteforholdet til norsk-iranske Bahareh Letnes.

- Det er bare å legge seg flat for en gangs skyld, og si at vi er kjærester, sa fiskeriministeren.

I det samme intervjuet kom det fram at PST har tatt hånd om Sandbergs mobil, og at han derfor ikke har egne bilder tilgjengelig fra ferieturen.

- Vi skal slå skikkelig hardt tilbake mot dem som prøver å tegne et bilde av ulike usannheter, sa Sandberg til TV2.

Han ga også uttrykk for at han har en «oppriktig interesse i alle typer kulturer».

VILLE IKKE SVARE: Per Sandberg mener Dagbladet driver Donald Duck-journalistikk i saken om e-post-avsløringene. Video: Øistein Norum Monsen/Dagbladet. Vis mer

Hyller Iran som ferieland

Etter fiskeriminister Per Sandbergs uanmeldte ferietur til Iran, ba flere opposisjonspolitikere om at statsråden måtte forklare seg. Svarene de fikk da Sandberg kom hjem til Norge mandag, har ikke stilnet kritikken.

På Dagsnytt 18 mandag kveld hyller Sandberg Iran som ferieland, og stempler kritikken som «konspirasjonsteorier og korrupsjonsteorier». Han insisterer også på at turen til Iran var en privat feriereise, og at han ikke var i Iran som fiskeriminister.

- Per Sandberg har et misforstått inntrykk av statsrådsrollen, nemlig at det er en rolle man kan gå ut og inn av. Statsråd er man 24 timer i døgnet hele året, sier Geir Pollestad (Sp), leder av næringskomiteen på Stortinget, til Dagbladet. Han fortsetter:

- Det var veldig spesielt å høre hvor mye av Sandbergs virkelighetsforståelse som handler om Sandberg. Det var veldig selvopptatt, og jeg ble overrasket over at han ikke forstår at det reises kritikk mot valget av reisemål.

Frykter for sjømatnæringa

Pollestad er bekymret for at Sandbergs valg av feriedestinasjon kan få konsekvenser for norsk sjømatnæring.

- Det er ingen tvil om at forholdet mellom USA og Iran er svært anstrengt. Det er også et faktum at USA er et av de viktigste markedene for norsk sjømatnæring. En kan ikke ta for gitt at en norsk statsråds hyllest av Iran ikke blir lagt merke til i USA, sier Pollestad.

Ifølge Norges sjømatråd var USA det fjerde største markedet for norsk sjømat i 2017, med en total import på 5,7 milliarder kroner.

Etter at Iran-avtalen ble inngått i 2015, ble også de økonomiske sanksjonene mot landet lettet på. Siden da har Sandberg som fiskeriminister jobbet for å promotere norsk fisk i Iran, blant annet gjennom en tur med en næringslivsdelegasjon til landet i 2016. Men da Trump trakk USA ut av Iran-avtalen tidligere i år, ble handelsutsiktene med Iran langt mer usikre.

Pollestad mener det er naturlig å se den nylige turen i sammenheng med Sandbergs tidligere engasjement for handel med Iran, selv om Sandberg selv beskriver den som en ren ferie.

- Han virker ikke å ha tatt inn over seg hvordan dette besøket blir oppfattet av andre, det være seg iranske eller amerikanske myndigheter, eller norsk offentlighet, sier Pollestad.

Visste ikke hvor statsråden var

Sandberg har forklart at Iran-turen skjedde på kort varsel etter at andre ferieplaner falt i fisk. Samtidig trodde departementet og Statsministerens kontor at statsråden befant seg i Tyrkia. Det var dette som var oppført i departementets kalender.

Det var først da iranske myndigheter tok kontakt med den norske ambassaden i Iran for et offisielt møte, at norske myndigheter fikk vite hvor statsråden var.

I regjeringens håndbok for politisk ledelse heter det at «det er viktig at Statsministerens kontor til enhver tid vet hvor regjeringens medlemmer befinner seg», og at både tidspunkter og oppholds-/overnattingssted skal opplyses om.

- Jeg orienterte departementet dagen etter at jeg ankom Iran, og Statsministerens kontor dagen derpå, opplyser Sandberg til NTB tirsdag.

Sandberg opplyser også at det var han selv som tok seg av sikkerhetsvurderingene basert på tidligere besøk til Iran.

- Sandberg må følge spillereglene

Før helga ba andre nestleder i næringskomiteen, Terje Aasland (Ap), om at Sandberg også måtte redegjøre for sitt forhold til Bahareh Letnes, som han reiste sammen med. Letnes eier nemlig et enkeltmannsforetak som blant har som formål å drive med eksport av fisk og sjømatprodukter.

Aasland er imidlertid ikke fornøyd med forklaringen Sandberg ga mandag.

- Når han bagatelliserer hele bildet, og snakker om demokratisering av Iran som privatperson, så blir jeg forundra. Jeg lurer på hvorfor det er så vanskelig å gi konkret informasjon om dette, sier Aasland til Dagbladet.

Han ber Sandberg om å oppklare hvorvidt det har vært kontakt på reisen som kan ha utenrikspolitiske konsekvenser for Norge.

- Det er ikke noen forskjell på privatpersonen og fiskeriministeren. Han må følge spillereglene som gjelder og forholde seg til sin rolle. Spesielt i forhold til andre land og regimer må det være ryddig, sier Aasland, og fortsetter:

- Vi må få vite om statsministeren og Statsministerens kontor var innforstått med denne reisen.

Dagbladet har bedt Statsministerens kontor om å avklare hvorvidt reglene for at statsrådene skal melde fra hvor de befinner seg er brutt, og om det er slik at statsråder kan reise på privat ferie uten å ta høyde for sin formelle rolle. Foreløpig svar er at Erna Solberg er på ferie, og at det vil komme en uttalelse etter hvert.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer