Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- PST skal ikke være nølende

PST-sjef Benedicte Bjørnland vil forandre det hemmelige politiet fra en nølende til en driftig og nytenkende hemmelig tjeneste.

 LOVER BOT OG BEDRING:  PST-sjef Benedicte Bjørnland vil forandre PST fra en nølende og forsiktig organisasjon, til en driftig og nytenkende hemmelig tjeneste.
Foto: Jo Straube / Dagbladet
LOVER BOT OG BEDRING: PST-sjef Benedicte Bjørnland vil forandre PST fra en nølende og forsiktig organisasjon, til en driftig og nytenkende hemmelig tjeneste. Foto: Jo Straube / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mens kritikken mot det vanlige politiet er knusende, får Politiets sikkerhetstjeneste (PST) krass kritikk av 22. julikommisjonen.

Kritikken mot PST svir for det hemmelige politiet. PST-sjef Benedicte Bjørnland - som overtok jobben da Janne Kristiansen måtte gå - er ydmyk og medgir at kritikken er alvorlig for PST.

- Alvorlig for PST
- Vi tar kritikken på stort alvor. Rapporten fra 22. julikommisjonen er alvorlig. Kommisjonen påpeker betydelige problemer i vår organisasjon. Det må vi gjøre noe med. Rutiner, holdninger og kultur må forandres. Det er ledelsens ansvar. Dette arbeidet var allerede satt i gang, da jeg for noen uker siden overtok jobben som PST-sjef, sier Benedicte Bjørnland.

- 22. julikommisjonen karakteriserer Politiets sikkerhetstjeneste som en nølende organisasjon?

- I vår egen evaluering påpeker vi det samme. Det er alvorlig.

-PST skal ikke være en nølende organisasjon som er preget av en forsiktighetskultur. Vi skal være driftige og nytenkende. For å få til det må vi forandre rutiner,  kulturen og holdninger, sier Benedicte Bjørnland til Dagbladet.

-Forandre kulturen
Bjørnland legger på ingen måte skjul på at kritikken er alvorlig for sikkerhetspolitiet.

22. julikommisjonen bruker mye plass på å kritisere sikkerhetspolitiet for håndteringen av tipset PST mottok fra tollvesenet. Hvor det kommer fram at Anders Behring Breivik at hadde bestilt kjemikalier fra Polen. Dette tipset ble ikke tatt på alvor av PST.

I hele ni måneder ble tipset liggende.

I rapporten heter det:

«Tipset og dokumentene fra Global Shield lå i påvente av at saksbehandleren skulle komme tilbake, ni måneder etter at det ble oversendt. Kommisjonen mener at PSTs lederskap og rutiner for saksbehandling, slik de slo ut i håndteringen av tipset, er kritikkverdig».

Videre heter det:

«Ut fra PSTs egenevaluering og kommisjonens intervjuer er det ikke åpenbart at sendrektigheten i håndteringen av Global Shield representerer en beklagelig enkeltstående glipp. Vi kan ikke utelukke at den er symptomatisk for et system som ikke klarer å håndtere det stigende, inngående informasjonsvolum med tilstrekkelig kvalitet, og som ikke har benyttet seg av de muligheter moderne informasjonsteknologi legger til rette for».

- Det er en tung rapport å ta i mot. Kommisjonen påpeker betydelige problemer i vår organisasjon, sier PST-sjef Benedicte Bjørnland.

22. julikommisjonen tar også for seg PST håndtering av informasjon og hvordan det hemmelige politiet bruker moderne informasjonsteknologi.

I rapporten fra 22. julikommisjonen heter det:

* PST bør ha kapasitet og kompetanse til å bruke digitale verktøy til å avdekke informasjon om de personer man har grunn til å undersøke om forbereder terror.

* PST bør ikke la bekymringen for å bli beskyldt for politisk overvåking stå i veien for å følge med på ekstremistiske nettsider, og gjøre
registreringer om noen framsetter trusler eller andre ytringer som gir grunnlag til mistanke.

* Det bør være betydelig parallellitet mellom reglene for overvåking av det fysiske og det elektroniske rom. De samme hensyn gjør seg
gjeldende, både for og mot elektronisk inntrengning i en persons PC, som for politiets mulighet til å foreta kommunikasjonskontroll
eller hemmelig ransaking av private hjem. Tilsvarende bør gjelde muligheten for å infiltrere ved å utgi seg for å være en annen enn den man er.

* Vi er ikke overbevist om at verdien av å overvåke generell trafikk på nettet ved bruk av søkeord oppveier den demokratiske omkostningen ved slik overvåking av den alminnelige meningsutveksling.

Rette prioriteringer
PST får også ros av kommisjonen. 22. julikommisjonen konkluderer med at PST har gjort rett som har prioritert ressursene mot ekstreme islamske miljøer.

«Gjennomgangen viser at PST, ut fra en risikobasert vurdering, har prioritert terrortrusselen fra de radikale islamistiske miljøene, og at tjenesten har evnet å omstille seg til å forstå og håndtere denne trusselen. Kommisjonen har tillit til PSTs vurdering av at dette miljøet i dag representerer den største risikoen i Norge».

 

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media