SKUFFET: De politiansattes hovedtillitsmann i PST, Lasse Roen, er ikke imponert over regjeringens terrorplan. 
Foto: Jo Straube / Dagbladet
SKUFFET: De politiansattes hovedtillitsmann i PST, Lasse Roen, er ikke imponert over regjeringens terrorplan. Foto: Jo Straube / DagbladetVis mer

PST skuffet over Stoltenbergs terrormelding

Mens statsminister Jens Stoltenberg stolt la fram sin terrorplan, økte skuffelsen i PST.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi hadde forventet noe mer, sier hovedtillitsmann Lasse Roen i PST.

- Regjeringens terrorplan beskriver utfordringene vi som sikkerhetstjeneste står overfor på en god måte. Avklaring på mange av disse utfordringene er foreløpig utsatt. Ser vi tilbake til 22. juli og terroren som rammet Norge, må vi vedgå at vi hadde forventet mer av regjeringen, sier Lasse Roen til Dagbladet.

Vil gjøre mer
De politiansattes hovedtillitsmann i PST legger ikke skjul på at de ansatte i sikkerhetspolitiet ønsker å gjøre mer for sikre Norge.

- Vi som jobber i PST har ambisjoner om å gjøre mer for Norges sikkerhet, spørsmålet er hvilke er forventninger landets folkevalgte har til oss. Det får vi ikke svar på nå.

- Vårt eneste krav i dette er at forventninger må stå i rimelig forhold til ressurser og muligheter. Vi opplever at statsminister Jens Stoltenberg og justis- og beredskapsminister Grete Faremo utsetter viktige spørsmål som det haster å få svar på, sier Lasse Roen.

Samtidig vedgår Lasse Roen at de ansatte i PST forstår at lovendringer og andre juridisk problemstillinger krever en prosess og at det nødvendigvis vil ta litt tid.

Risiko
- Jeg mener fortsatt at PST bør bli mer robust i forhold til oppgavene vi har og det trusselbilde vi ser. Jeg mener også at flere av fagfeltene til PST opererer med for høy risiko, sier han Lasse Roen.

- Med det mener jeg at vår evne til å behandle informasjon med god kvalitet innen rimelig tid er for svak. Lasse Roen peker på at det samme gjelder PSTs evne til å oppdage nye trusler i et komplisert trusselbilde.

- Vi burde ha hatt en større kapasitetsøkning enn det som regjeringen til nå har lagt opp til. Det kan tyde på at regjeringen har akseptert den risikoen som foreligger og det vi må forholde oss til. Vi skulle gjerne ha bidratt mer, sier han.