Politiets Sikkerhetstjeneste

PST slår alarm: Frykter ekstrem islamist-miljøet vil blusse opp

PST frykter at det ekstreme islamist-miljøet i Norge igjen skal øke. Sentrale islamister sitter i dag fengslet, og det er fare for at flere skal returnere fra det tidligere kalifatet.

ISLAMISTER: I 2012 demonstrerte de ekstreme islamistene foran USAs ambassade i Oslo. I dag er miljøet knust. Men PST frykter at miljøet kan blusse opp igjen. Foto : Sara Estiri/ Dagbladet
ISLAMISTER: I 2012 demonstrerte de ekstreme islamistene foran USAs ambassade i Oslo. I dag er miljøet knust. Men PST frykter at miljøet kan blusse opp igjen. Foto : Sara Estiri/ DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dag legger Politiets Sikkerhetstjeneste fram sin årsmelding, og forteller om ståa i samfunnet. Etter hva Dagbladet erfarer er det fortsatt ekstreme islamister, fiendtlige etterretningsorganisasjoner og høyreekstremister sikkerhetspolitiet oppfatter som de største farene mot det norske samfunnet.

I dag sitter 11 kjente islamister fengslet i Norge. Seks sitter på rettskraftige dommer:

Valon Avdyli (31), Visar Avdyli (28), Axmad Abdusmad (tidligere kjent under navnet Djibril Bashir (33), Adam Magomadov (25), Samiullah Khan som nå har byttet navn til til Ishaq Ahmed (26), og en familiefar (47). Dommene mot en norsk 18-åring, Ubaydullah Hussain (32), Kristian Michelsen (34), Tamer Haji Alnaief (38), og en 17 år gammel russisk statsborger som har vokst opp i Vadsø er ikke rettskraftige.

Skal løslates

- Etter hvert vil disse bli løslatt. Først får de permisjoner, deretter kan de bli prøveløslatt, før de til slutt har sonet dommene. Det er viktig at de får individuell oppfølging av Kriminalomsorgen, slik at de ikke finner tilbake til de ekstreme islamistiske miljøene når de har avtjent sin straff, sier seniorrådgiver Martin Bernsen til Dagbladet.

Bernsen bekrefter at islamistene som nå sitter fengslet på ingen måte er glemt av PST. Det skal det siste året ha vært tett kontakt mellom Kriminalomsorgen og Politiets Sikkerhetstjeneste. Tema på møtene har vært de ekstreme islamistene i norske fengsler.

Radikaliseres

Det er fortsatt en fare for at enkeltpersoner kan bli radikalisert, mens de sitter i norske fengsler.

- Vi risikerer at de kommer tilbake til samfunnet med de samme ekstreme islamistiske holdningene, hvis de ikke får oppfølging, sier seniorrådgiver Bernsen.

- Hvordan vurderer PST de ekstreme islamistmiljøene i Norge i dag?

- Det er fortsatt noen få små ekstreme islamistiske miljøer i Norge. Og vi følger også med på noen enkeltpersoner. De følges opp på forskjellig måte, sier Martin Bernsen.

FØLGER MED: - PST følger det ekstreme islamistiske miljøet i Norge tett, sier seniorrådgiver Martin Bernsen i PST. Foto: Gunnar Hultgreen / Dagbladet
FØLGER MED: - PST følger det ekstreme islamistiske miljøet i Norge tett, sier seniorrådgiver Martin Bernsen i PST. Foto: Gunnar Hultgreen / Dagbladet Vis mer

Ved siden av de som sitter fengslet i Norge, og noen enkeltpersoner og et fåtall små miljøer, er sikkerhetspolitiet opptatt av de vel 40 personene med norsk tilknytning som fortsatt kan oppholde seg i det som ble kalt Det islamske kalifatet i Syria og Irak, hvor terrororganisasjonen Den islamske stat regjerte fram til i fjor høst.

PST vet ikke hvor mange som fortsatt er i live, og hvem av nordmennene som eventuelt er drept under krigen i Syria og Irak. Men det er grunn til å anta at flere med norsk tilknytning er drept.

Reiser videre

Etter hva Dagbladet erfarer har PST også grunn til å anta flere med norsk tilknytning ikke ønsker å komme tilbake til Norge.

Overfor Dagbladet blir det presisert at islamister fra Europa som har forlatt Syria og Irak, og som ikke har forsøkt å reise hjem til landet hvor de kommer fra, nå forsøker å reise til Afghanistan, Libya, Jemen og Egypt.