Strømopprør:

PST slår strøm-alarm

Facebook-gruppene mot strømpriser blir stadig sintere og mobiliserer til å ta til gatene. PST ber folk følge med på hverandre.

FACEBOOK-STORM: Alle disse kommentarene er hentet fra den siste uka i Facebook-gruppene «Vi som krever billigere strøm» og «Strømopprøret». Grafikk: Kjell Erik Berg / Dagbladet
FACEBOOK-STORM: Alle disse kommentarene er hentet fra den siste uka i Facebook-gruppene «Vi som krever billigere strøm» og «Strømopprøret». Grafikk: Kjell Erik Berg / Dagbladet Vis mer
Publisert

… tror vi må ut i gatene og vise vårt syn …

… det er bare en løsning på dette og det er å blir folkeopprør …

… revolusjon må jo snart få grobunn her å …

Disse kommentarene er publisert den siste uka i store folkegrupper på Facebook.

Hundretusener av nordmenn uttrykker raseri for de økte strømprisene. Gruppa «Vi som krever billigere strøm» samler hele 616 000 nordmenn. 32 000 Facebook-brukere er med i «Kraftropet», og «Strømopprøret» har 11 000 medlemmer.

Kommentarfeltene der koker, samtidig som den generelle prisveksten i samfunnet er den høyeste på 34 år. Konsumprisindeksen har økt med 5,7 prosent det siste året, og rekorden skyldes strøm og drivstoff, ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB).

«Må stilles for retten»

Priseksplosjonen merkes i gruppene.

Dagbladet har sett mange kommentarer fra den siste uka som oppfordrer til folkeopprør.

Utsagn om at regjeringen er landsforrædere og konspirasjonsteorier sitter løst:

… Norge driftes som et AS med utbytte for noen få. Politikere opptrer som Landsvikere ...

… de må stilles for retten for dette sviket …

… hvorfor skal vi følge loven når de blåser i den? …

PST: Følg med

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) har gått ut og bedt nordmenn være ekstra på vakt for radikalisering som følge av misnøyen mot strømpriser, skriver TV 2.

PST sier til Dagbladet at det ikke har gått så langt at de har begynt å følge med på disse Facebook-gruppene.

- Det er ikke slik at PST overvåker Internett. Det har vi verken anledning eller kapasitet til, og det er heller ikke ønskelig, sier PSTs seniorrådgiver Martin Bernsen til Dagbladet.

- Men dersom noen kommer over oppfordring til vold, vil vi oppfordre til å gi beskjed til politiet eller PST, sier Bernsen.

Misnøye kan gi sabotasje

PST skriver i sin trusselvurdering for 2022 at sannsynligheten er liten for at personer med antistatlige holdninger tyr til vold.

Men de ser økt aktivitet fra dem.

Rapporten kommenterer ikke strømpriser, men slår fast at kriser som koronapandemien kan gi flere sabotasjehandlinger og demonstrasjoner med spontan voldsbruk.

Men tilliten til staten er fortsatt høyere enn i andre land, påpeker PST.

I Frankrike førte høye drivstoffpriser for noen år siden til grasrotprotest og gatekamper fra de såkalte «gule vestene».

PÅ VAKT: PST-rådgiver Martin Bernsen. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
PÅ VAKT: PST-rådgiver Martin Bernsen. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Økende raseri

- Er det grunn til å tro at folk faktisk vil gjøre ord til handling og starte gateopprør, som i Frankrike?

- Nei, og det er ikke nødvendigvis en PST-utfordring heller. Vi har ikke sett noen konkret utfordring, men veldig overordnede trender, sier Bernsen i PST.

Olav Sylte er administrator i den største Facebook-gruppa «Vi som krever billigere strøm» og har selv lagt merke til at sinnet i gruppa vokser.

- Det er økende, sier han.

Han understreker at administratorene sletter innlegg som kan være straffbart eller henger ut politikere, men at man blant 600.000 medlemmer ikke kommer unna at noen uttaler seg for hardt.

- De som uttaler seg på den måten, skal ekskluderes, sier Sylte.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer