PST og gaming

PST: Slik kan dataspill radikalisere

Ekstreme digitale nettverk og dataspill hvor radikalisering og ekstremisme er forkledd som humor bidrar til å ufarliggjøre jihadistisk og høyreekstremistisk propaganda, ifølge PST-rapport.

DATASPILL-RADIKALISERING: PST mener skillet mellom det digitale og det virkelige liv viskes ut ved det som kalles «gamification». I verste fall kan «gaming» føre til radikalisering. Foto: NTB
DATASPILL-RADIKALISERING: PST mener skillet mellom det digitale og det virkelige liv viskes ut ved det som kalles «gamification». I verste fall kan «gaming» føre til radikalisering. Foto: NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I en ny oppsiktsvekkende rapport om terrortrusselen mot Norge og Europa, konkluderer analytikerne i Politiets sikkerhetstjeneste (PST) med at terrortrusselen, i hovedsak, kommer fra enkeltpersoner med tilknytning til ekstreme digitale nettverk.

PST konstaterer i rapporten at digitale nettverkene kan skape terrorister.

Analytikerne mener det finnes en kulturell referanse fra terrorrekruttering til gamerkultur, humor, og memes (enkelte ideer som blir spredd og utvikler seg i en befolkning gjennom gjentakelser og herming), samt innhold fra ulike film- og video-delingsnettverk.

Løse nettverk

- Majoriteten av potensielle trusselaktører i Vesten inngår i dag i digitale ekstremistiske nettverk som opererer helt eller delvis løsrevet fra tradisjonelle terrororganisasjoner, sier seksjonssjef Arne Christian Haugstøyl i PST til Dagbladet.

- Nettverkene er alt fra løst sammensatte, uforpliktende og flyktige, til nettverk preget av tette sosiale bånd mellom brukerne, sier Haugstøyl.

Nettverkene er basert på deltakelse i nettforum, spill, kanaler og chatter samt konsum, produksjon og spredning av brukerproduserte bilder, videoer og tekster på flere ulike plattformer, heter det i rapporten.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer