REAGERTE PÅ BREIVIK: Mens han jobbet som infiltratør for PST kastet Christian Høibø «Sigurd Jorsalfar» - bedre kjent som terrorist og massemorder Anders Behring Breivik - ut fra Norwegian Defence League. Det har han selv hevdet i avhør med politiet.
Foto : Bjørn Langsem/DAGBLADET
REAGERTE PÅ BREIVIK: Mens han jobbet som infiltratør for PST kastet Christian Høibø «Sigurd Jorsalfar» - bedre kjent som terrorist og massemorder Anders Behring Breivik - ut fra Norwegian Defence League. Det har han selv hevdet i avhør med politiet. Foto : Bjørn Langsem/DAGBLADETVis mer

PST-SPION I POLITIAVHØR: - Jeg kastet Breivik ut av NDL

PST ønsker ikke å svare på om deres spion Christian Høibø (32) varslet dem om Breivik.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Høibø reagerte på Breiviks forakt mot myndighetene ett år før 22. juli-terroren.

I et avhør med politiet i forbindelse med 22. juli-terroren opplyste PST-spion Christian Høibø at det var han personlig som utestengte Anders Behring Breivik fra Norwegian Defence League (NDL) i 2010.

Som kjent fra tidligere brukte Breivik flere pseudonym på nettet. Ett av disse var «Sigurd Jorsalfar», som også var navnet han brukte da han var medlem av NDL.

Breivik for ekstrem I politiavhøret med Høibø 15. september 2011, som Dagbladet kjenner innholdet i, sier Høibø at «Sigurd Jorsalfar» var en av NDLs første medlemmer. Han sier her at mannen raskt ble utestengt fra gruppa da hans opptreden i ulike diskusjoner ble vurdert som for ekstrem:

- Hans retorikk anså vi som for personrettet mot muslimer, og den var heller ikke så politisk ideologibasert som NDL ønsket å være. «Jorsalfar» var dessuten markant i forhold til sin forakt av nåværende myndigheter, som vi fant problematisk, sier Høibø.

Tok selv kontakt Videre hevder Høibø, som på tidspunktet for avhøret fremdeles jobbet som agent for PST, at det var han personlig som ga Breivik beskjed om at han ikke lenger fikk være medlem.

- Det skjedde via Facebook. Jeg skrev en melding til «Sigurd Jorsalfar» om at han ikke lenger var ønsket som medlem ved NDL grunnet for radikale ytringer. Meldinga ble utformet på en standard måte for slike avskjeder til medlemmene, sier Høibø i avhør.

Visste PST? Avhørene sier ingenting om hvorvidt PST-agent Høibø rapporterte om sin kontakt med Facebook-profilen «Sigurd Jorsalfar» til PST før 22. juli 2011.

- Det ønsker vi ikke å kommentere, sier informasjonssjef Martin Bernsen i PST overfor Dagbladet.

Sikkerhetstjenesten har ved en rekke ganger uttalt at det eneste den visste om Breivik forut for 22. juli-hendelsen var at han hadde kjøpt kjemikalier for 121 kroner via Polen.

Breivik dukket i mars 2011 opp på ei varslingsliste, men dette ble sett på som «overskuddsinformasjon», ifølge analystesjef Jon Fitje.

PST-sjef Janne Kristiansen uttalte at PST umulig kunne ha oppdaget Breivik.

Diskuterte veivalg I avhøret hevder Høibø at Breivik hadde tre eller fire innlegg på NDLs facebookside, og at han hovedsaklig deltok i debatter om hvilken vei NDL burde gå.

- Han var en av dem som hadde innlegg om sine visjoner for NDL, sier Høibø.

- Disse visjonene sammenfalt ikke helt med NDLs intensjoner.

Til politiet sa Høibø at Breivik ikke utmerket seg med særdeles radikale poster, meldinger og lignende.

- Dersom Breivik hadde gjort mer ut av seg pa? siden ville vi undersøkt mer rundt ham, men det gjorde han ikke, hevder han i avhøret.

Det er kjent at Breivik deltok i debatter om NDLs framtid på nettstedet Document.no. Her var han aktiv under fullt navn.

Høibø sier han er usikker på om han fikk noen respons på Facebook-meldinga til Breivik, eller om han kommuniserte mer med ham utover denne avskjedsmeldinga. I politiavhøret utelukker han det ikke.

- Silte ut de ekstreme I avhøret kommer det ikke fram at Høibø jobbet som infiltratør i NDL for PST. Overfor politiet hevder han at jobbet som journalist og at han ønsket å infiltrere NDL og andre ytterliggående miljøer for å danne seg et bilde av sentrale skikkelser på venstre- og høyresida. Han sier han fikk en ledende posisjon i NDL i 2010.

- I startsfasen tiltrakk vi oss mange fra miljøer som Vigrid, Bootboys og lignende. En av mine roller i NDL ble da å sile ut disse, hovedsakelig fra et PR-messig ståsted. Vi ønsket å slippe belastninga det medførte å forklare høyreekstremisters tilhørighet til NDL. Under denne utsilingsprosessen var det en rekke profiler som ble luket ut, blant annet profilen til en «Sigurd Jorsalfar», sier han.

Dagbladet har tidligere omtalt hvordan NDL var infiltrert og ble bygget opp av antirasister.

Møtte Breivik på nett Ifølge Høibøs opplysninger i avhør skjedde all hans kontakt med Breivik via Internett, og han sier han først etter 22. juli-hendelsene ble kjent med at «Sigurd Jorsalfar» kunne være terroristen.

Det er senere blitt bekreftet at Breivik brukte dette aliaset, og allerede i politiavhøret uttalte Høibø at han mente det måtte tilhøre terroristen.

- Breivik var et ukjent navn fram til 22. juli, men opplysninger som seinere har framkommet tilsier at vi har hatt med Breivik å gjøre i vårt arbeid eller virke i NDL. Det er bare én person som har operert med dette aliaset i NDL. Ryktet om at det skal være to som har brukt samme navn er bare oppspinn. Jeg tror at personen som brukte aliaset «Sigurd Jorsalfar» er Breivik, sier Høibø i politiavhøret.

Massemorderen hadde over 20 e-postadresser og 30 kallenavn som han brukte på 40 ulike nettsider.

- Ikke ansatt i PST Kommunikasjonsrådgiver Roar Hanssen i Oslo politidistrikt var tett på etterforskninga i 22. juli-saken. Blant rundt 2000 personer som ble avhørt etter terrorangrepet, har han ikke noe spesifikt minne av omstendighetene rundt avhøret av Høibø:

- Men det pleier ikke å stå i våre dokumenter hvorvidt noen er informant eller kilde, det er jo svært få personer som vet slike ting. Hadde han vært ansatt i PST ville vi visst det, men det var han jo ikke, sier Hanssen til Dagbladet.

FACEBOOK-PROFIL: Anders Behring Breivik opererte med flere ulike Facebook-profiler. Dette bildet er fra profilen hvor han brukte sitt fulle navn. Han opererte under aliaset Sigurd Jorsalfar da han rundt år 2010 var medlem av Norwegian Defense Leagues Facebook-gruppe.
FACEBOOK-PROFIL: Anders Behring Breivik opererte med flere ulike Facebook-profiler. Dette bildet er fra profilen hvor han brukte sitt fulle navn. Han opererte under aliaset Sigurd Jorsalfar da han rundt år 2010 var medlem av Norwegian Defense Leagues Facebook-gruppe. Vis mer