PST-SPION I POLITIAVHØR: - Jeg kastet Breivik ut av NDL

PST ønsker ikke å svare på om deres spion Christian Høibø (32) varslet dem om Breivik.

REAGERTE PÅ BREIVIK: Mens han jobbet som infiltratør for PST kastet Christian Høibø «Sigurd Jorsalfar» - bedre kjent som terrorist og massemorder Anders Behring Breivik - ut fra Norwegian Defence League. Det har han selv hevdet i avhør med politiet.
Foto : Bjørn Langsem/DAGBLADET
REAGERTE PÅ BREIVIK: Mens han jobbet som infiltratør for PST kastet Christian Høibø «Sigurd Jorsalfar» - bedre kjent som terrorist og massemorder Anders Behring Breivik - ut fra Norwegian Defence League. Det har han selv hevdet i avhør med politiet. Foto : Bjørn Langsem/DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Høibø reagerte på Breiviks forakt mot myndighetene ett år før 22. juli-terroren.

I et avhør med politiet i forbindelse med 22. juli-terroren opplyste PST-spion Christian Høibø at det var han personlig som utestengte Anders Behring Breivik fra Norwegian Defence League (NDL) i 2010.

Som kjent fra tidligere brukte Breivik flere pseudonym på nettet. Ett av disse var «Sigurd Jorsalfar», som også var navnet han brukte da han var medlem av NDL.

Breivik for ekstrem I politiavhøret med Høibø 15. september 2011, som Dagbladet kjenner innholdet i, sier Høibø at «Sigurd Jorsalfar» var en av NDLs første medlemmer. Han sier her at mannen raskt ble utestengt fra gruppa da hans opptreden i ulike diskusjoner ble vurdert som for ekstrem:

- Hans retorikk anså vi som for personrettet mot muslimer, og den var heller ikke så politisk ideologibasert som NDL ønsket å være. «Jorsalfar» var dessuten markant i forhold til sin forakt av nåværende myndigheter, som vi fant problematisk, sier Høibø.

Tok selv kontakt Videre hevder Høibø, som på tidspunktet for avhøret fremdeles jobbet som agent for PST, at det var han personlig som ga Breivik beskjed om at han ikke lenger fikk være medlem.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer