UNDERSØKER PÅSTANDER:  Stortingets kontrollutvalg for etterretnings-, overvåkings- og sikkerhetstjeneste (EOS-utvalget) har kalt inn Christian Høibø (32) i morgen, for å få den fulle historien om hans tid som infiltratør for PST. 
Foto : Bjørn Langsem / DAGBLADET
UNDERSØKER PÅSTANDER: Stortingets kontrollutvalg for etterretnings-, overvåkings- og sikkerhetstjeneste (EOS-utvalget) har kalt inn Christian Høibø (32) i morgen, for å få den fulle historien om hans tid som infiltratør for PST. Foto : Bjørn Langsem / DAGBLADETVis mer

PST-spion inn til kontrollutvalg i morgen

- Det er mye som ikke har kommet fram, sier Christian Høyibø, som var infiltratør for PST.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet:) 19. februar i år snakket Christian Høibø (32) ut på Brennpunkt om sine åtte år som infiltratør for PST i politiske miljøer.

Les Dagbladets saker om Høibø her.

I dokumentaren ble søkelyset rettet mot PST og påstander om at hysj-tjenesten har registrert personer i lovlige organisasjoner basert på politisk tilhørighet. Det kan i så fall være i strid med instruksen, og justisministeren har gått ut og sagt at hun ønsker klarhet i saken.

Basert på informasjonen som har kommet ut i etterkant av dokumentaren mener blant annet tidligere fagforeningsleder Terje Nustad og oljeforsker Helge Ryggvik at de har blitt overvåket av PST.

- Mye å gå igjennom I morgen starter EOS-utvalgets arbeid for å finne ut av om det er tilfelle.

- Jeg skal møte i deres lokaler i morgen. Det blir en anledning for meg til å gi en forklaring som følge av de skriveriene som har vært. Det er en sjanse til å utdype det som har kommet fram, og korrigere det som ikke har vært riktig, sier Høibø til Dagbladet.

- Hva håper du å få ut av det?

- Det er et godt spørsmål. En litt mer avbalansert framstilling av saken, og på lengre sikt en endring i hvordan tjenesten fungerer. Jeg har fått inntrykk av at hele morgendagen og dagen etter er holdt av til meg. Det er mye vi skal igjennom, og det er en del som av naturlige grunner ikke har kommet fram.

Ingen sluttdato satt EOS-utvalget sendte ut en pressemelding i etterkant av dokumentaren, der de meldte at de på eget initiativ åpner sak. Utvalget vil undersøke «påstander om politisk overvåkning og tjenestens bruk av den aktuelle kilden».

Utvalgsleder Eldbjørg Løwer sier det ikke er mulig å anslå hvor lang tid behandlingen vil ta.

- Vi kommer til å snakke med kildefører og andre personer vi finner nødvendig. Etter programmet ble det stående som en sannhet at det er foretatt registreringer av politiske personer, og det skal vi finne ut om stemmer, sier hun.