PST stanset terrorspaning minutter før attentat

Klokka var over midnatt og PST hadde ikke råd til å skygge Arfan Bhatti lenger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Kvelden torsdag 31. juli 2006 ligger agentene til Politiets sikkerhetstjeneste på hjul etter Arfan Quader Bhattis leide BMW. De overvåker alle hans mobiltelefoner, og de har plassert inn mikrofoner i bilen hans. PST har satt i gang full overvåking av mannen som de frykter er i ferd med å gjennomføre en terroraksjon. Denne sommerkvelden er det en aksjon på gang mot huset til T5PC-toppen Tor Arne Barreng i Asker.

Terrorsaken:

Arfan Qadeer Bhatti (30), Andreas Bog Kristiansen (27) og Ibrahim Øzbabacan (29) ble arrestert 19. september i 2006. De er tiltalt for terrorisme og risikerer flere års fengsel.

Bhatti og Øzbabacan er tiltalt for skuddene mot synagogen i Bergstien.

Bhatti og Kristiansen er tiltalt for å ha planlagt terrorangrep mot Den amerikanske og Den israelske ambassaden i Oslo.

Store deler av den omfattende tiltalen er bygget på telefon og romavlytting.

Bhatti er også tiltalt for å ha skutt med maskinpistol mot husene til to av lederne i pyramideselskapet T5PC.

Sprengt taksameter

PSTs overvåkingsmateriale viser at Bhatti har plukket opp en av sine venninner og satt kursen mot Asker. Det de to ikke vet, er at PSTs agenter ligger på hjul og følger hver eneste bevegelse Bhatti foretar seg. Inne i bilen forteller ikke Bhatti hva de skal i Asker, og den norske jenta i 20-åra spør heller ikke hvorfor de kjører den veien.

Når de passerer Sandviksbrua er klokka blitt over halv ett på natta. Det er tid for vaktskifte for spanerne, men ingen nye agenter er klare til å overta for dem som skal hjem og sove. Det er nemlig bestemt i PST at de ikke tar seg råd til å overvåke Bhatti denne natta. Dermed snur agentene i Sandvika og ser Bhattis BMW fortsette mot Asker.

Skuddsalver

Der lokaliserer Bhatti og venninnen huset til Barreng, før de snur og kjører tilbake mot Oslo. Venninnen sier takk for turen og ifølge PST ringer Bhatti nå til en kjent kriminell venn. Han sier blant annet at han ønsker seg en tatovering av en Scorpion. Like etterpå, i en garasje, får han overlevert en Scorpion cal. 7,65 maskinpistol og en revolver cal. 38. GSM-sporing viser at han kjører tilbake til Asker, og fra opptakene kan PST høre at Bhatti går ut av bilen. På lydopptakene høres sytten skuddsalver samtidig som det ble skutt sytten skudd mot huset til Barreng, rundt klokka 02.00 fredag 1. august.

- Det er helt utrolig at de skjærer ned på overvåkingen nattetid. Det er jo da disse menneskene er ute, sier en politikilde til Dagbladet.

PST ønsket i går kveld ikke å kommentere Dagbladets opplysninger.

Foto: TOMM W. CHRISTIANSEN / Dagbladet
Foto: TOMM W. CHRISTIANSEN / Dagbladet Vis mer

Etterforsket

Barreng var på ferie i Spania, men hans mor lå hjemme og sov. Flere av skuddene gikk tvers gjennom veggene, men den da 74 år gamle damen ble ikke truffet. Den omfattende overvåkingen av Bhatti ble satt i gang etter at PST 23. juni opprettet en såkalt «avvergende etterforsking» mot ham.

Flere tabber

En og en halv måned seinere, 17. september, mistet PST nok en gang kontrollen på Bhatti. Agentene fikk rett og slett ikke med seg at Bhatti forlot huset sitt denne natta, siden han ikke brukte sin egen bil. I stedet kjørte av gårde i sin brors bil. Seinere denne natta, klokka 02.25 smalt det 13 skudd i veggen til synagogen i Bergstien i Oslo. Bhatti er tiltalt for begge disse skyteepisodene og for å ha planlagt terroraksjoner mot den amerikanske og den israelske ambassaden.

- PST sin spaning er et av våre beste bevis i saken om at han ikke er en terrorist. Det er derfor svært uheldig at de angivelig ikke vet noe om han når forholdene i tiltalen er begått. Jeg vil strekke det så langt som å si at det er påtakelig, sier Bhattis forsvarer John Christian Elden.

Rettssaken er Norges første terrorrettssak og starter i Oslo tingrett mandag.

PST stanset terrorspaning minutter før attentat

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer