Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

PST starter etterforskning av Knights Templar-brev

Avsender hevder å representere «celle to» i Breiviks påståtte organisasjon.

 - TRUSSELBREV:  PST har startet etterforskning etter å ha blitt kjent med et brev der avsender hevder å tilhøre organisasjonen Knights Templar. Foto: Skjermdump
- TRUSSELBREV: PST har startet etterforskning etter å ha blitt kjent med et brev der avsender hevder å tilhøre organisasjonen Knights Templar. Foto: Skjermdump Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Brevet ble sendt til flere av landets store avisredaksjoner samtidig som 22. julikommisjonen la fram sin rapport om beredskapen 22. juli 2011.

I et brev på litt over to tettskrevne sider presenterer avsenderen seg som nestkommandant i Knights Templar Norge.

Anders Behring Breivik har tidligere hevdet å tilhøre en organisasjon med dette navnet. Han har overfor politiet sagt at det finnes flere celler i organisasjonen, som kjemper samme kamp. Likevel har han flere ganger moderert seg om størrelsen av organisasjonen.

Uten bevis Under rettssaken mot Breivik i Oslo tingrett i vår kom det imidlertid fram at påtalemyndigheten ikke fester lit til at denne organisasjonen eksisterer. Det er på grunn av at politiet ikke har funnet noe som kan tyde på organisasjonens eksistens.

- Jeg kan bekrefte at vi har startet etterforskning i denne saken. Det går på trusler og oppfordring til terror, sier Siv Alsén, seniorrådgiver i PST til Dagbladet.

Interessert i avsenderen - Ser PST alvorlig på dette?

- Alle typer trusler som kommer inn til oss blir undersøkt og tatt alvorlig. Og så blir det sjekket om det er grunn til å gå videre med det eller ikke. I denne saken starter vi etterforskning. I andre saker kan det være at det er en kjent avsender og at det holder med at vi tar en samtale med avsenderen for å finne ut av om dette er oppriktig.

Hun kan ikke kommentere verken hvordan PST ble kjent med saken, eller hvordan saken nå etterforskes.

- Dere er interessert i å komme i kontakt med avsender?

- Det er selvsagt interessant å finne ut av hvem som har sendt dette, sier Alsén.

Krever Breivik løslatt I brevet kreves det blant annet at Anders Behring Breivik løslates.

«Vi krever derfor vår kommandants frikjennelse og en annerkjennelse av hans påberopelse av nødrett i denne krig», skriver avsenderen.

Avsenderen skriver videre at dette er en «advarsel». Mot slutten av de to sidene listes det opp syv punkter som karakteriseres de største utfordringer og ønsker «i første omgang». Flere av disse uttalelsene er i tråd med hva Anders Behring Breivik har fremmet i Oslo tingrett.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media