PST tar skarp selvkritikk for terrorhåndtering

Offentliggjør sin interne 22. juli-evaluering fredag.

I en intern 40-siders rapport, tar PST selvkritikk i forbindelse med arbeidet forut for 22. juli, og hvordan de håndterte terrorangrepet i dagene og ukene etter. Foto: AFP PHOTO / JAN JOHANNESSEN / SCANPIX
I en intern 40-siders rapport, tar PST selvkritikk i forbindelse med arbeidet forut for 22. juli, og hvordan de håndterte terrorangrepet i dagene og ukene etter. Foto: AFP PHOTO / JAN JOHANNESSEN / SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) kommer ifølge Aftenposten med skarp kritikk av seg selv i sin interne 22. juli-evaluering, som offentliggjøres fredag.

Innhenting, behandling og bearbeiding av informasjon står sentralt når PST legger fram sin 22. juli-evaluering. Rapporten, som er på cirka 40 sider, inneholder selvkritikk både av arbeidet forut for 22. juli og av hvordan PST håndterte terrorangrepet i dagene og ukene etterpå, skriver Aftenposten.

I rapporten svarer PST på om de kunne avverget terrorangrepet, og hvordan de i så fall kunne gjort det. Samtidig beskriver den en rekke forhold som ikke har fungert godt nok, særlig knyttet til problemstillinger rundt systemene for innhenting, behandling og bearbeiding av informasjon, etter det Aftenposten erfarer.

Det blir også problematisert i hvor stor grad PST er rustet til å følge med på utviklingen i etterretningen, blant annet når det gjelder informasjonsstrømmen på internett. Rapporten vil blant annet ta opp hvorvidt PST kunne fanget opp Anders Behring Breivik før han utførte terrorhandlingene. Den vil også inneholde forslag til fremtidige tiltak.

- I forbindelse med 22. juli-håndteringen har vi funnet flere forbedringspunkter, sier Martin Bernsen, informasjonssjef i PST, til Aftenposten.
(NTB)