PST taus om drapstrusler mot statsråd

Bjarne Håkon Hanssen med livvakter etter SMS-trusler.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) er taus omkring drapstruslene som er fremsatt mot arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen (Ap).

Ifølge VG har flere personer framsatt drapstrusler mot statsråden, som blant annet har ansvar for asylpolitikken i Norge. Hanssen omgir seg nå med livvakter det meste av døgnet.

Ved PST fikk NTB lørdag ettermiddag opplyst at man der ikke har noen kommentarer til avismeldingen, og man kunne derfor verken bekrefte eller benekte truslene. Heller ikke ønsket PST å gi uttrykk for hvilken trusselvurdering arbeids- og inkluderingsministeren er omfattet av.

Ifølge VG er det i Norge nå bare tre andre personer som har det samme sikkerhetsopplegg som Bjarne Håkon Hanssen - nemlig statsminister Jens Stoltenberg og ambassadørene for Israel og USA.

Myndighetene

På generell basis mener PST at antall trusler som fremsettes overfor norske myndighetspersoner - derav regjeringsmedlemmer - er økende, og politienheten ser det som en betydelig utfordring å identifisere og vurdere trusselaktører før de begår en konkret handling.

De som har ansvar for innvandrings- og asylpolitikken er særlig utsatt, og tidligere kommunalminister Erna Solberg hadde alltid sikkerhetsfolk på slep der hun viste seg offentlig. Nå har Bjarne Håkon Hanssen kommet i samme situasjon.

For en måned siden fikk han beskjed om at han og hans familie fra det tidspunkt ville bli passet nøyere på. Overfor VG gir Hanssen uttrykk for at han sterkt misliker situasjonen, men han tar truslene svært alvorlig.

- Når politiet først mener jeg trenger livvakter, er det alvor, sier han.


SMS og brev

TRUET: Arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen (Ap). Foto. HENNING LILLEGAARD
TRUET: Arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen (Ap). Foto. HENNING LILLEGAARD Vis mer

Noen av de truslene som er registrert, er kommet via SMS mens andre er kommet i brev. Via elektronisk spaning skal politiet ha kommet på sporet av noen av SMS-avsenderne.

Brev tar lengre tid å etterforske. Her kobles skrift- og fingeravtrykkseksperter inn, skriften sammenlignes med brev som er sendt andre, ledende politikere, og fingeravtrykk sjekkes mot nasjonale og internasjonale registre.

Noen av truslene knyttes til asylpolitikken eller til konkrete asylsaker. Andre skyldes trolig uenighet i sosialpolitikken, og politiet tror de kan komme fra personer som føler seg dårlig behandlet av sosialmyndighetene.

I PST mener man på generell basis at myndighetspersoner hovedsakelig trues av enkeltstående personer, ofte med psykiske lidelser. Utviklingen de siste årene viser at også til dels traumatiserte og psykisk ustabile og farlige asylsøkere kan utgjøre en potensiell trussel - særlig dem som har fått et negativt vedtak og som venter på utvisning, mener PST. (NTB)