Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

PST: Terrorister prøver å verve norsk ungdom

- Situasjonen er mye mer kompleks og sammensatt enn tidligere, mener PST-sjefen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) opplyser at terrornettverk nå aktivt forsøker å verve norsk ungdom til å bli med på terrorangrep i utlandet.

- Vi har noen bekymringsmeldinger om eldre, manipulerende ekstreme islamister som her i landet forsøker å motivere ungdommer til å kunne delta i jihad-angrep i utlandet, sier PST-sjef Jørn Holme til Aftenposten.

Han sier PST tar saken svært alvorlig. Holme vil ikke si noe nærmere om hvilke personer det dreier seg om, eller hvor mange det er snakk om.

Holme vil heller ikke si noe om hvordan rekrutteringsforsøkene skjer, eller hvordan kontakt opprettes med norsk ungdom. Men han bekrefter at de som forsøker å verve, er fysisk til stede i Norge.

Holme sier det ikke er noen alvorlig terrorfare her hjemme, og PST har derfor ikke endret trusselnivået.
Dialog
- Situasjonen er mye mer kompleks og sammensatt enn tidligere. Det er derfor viktig for PST å ha en dialog med hele det norske samfunnet om dette. Vi må engasjere gode motkrefter i lokalsamfunn og i ulike etniske miljøer, sier Holme.

Han kritiserer samtidig politikere, journalister og politifolk som uttaler seg på en slik måte at norske muslimer føler seg stigmatisert i det norske samfunn.

- I mer enn 90 prosent av terrorangrepene er jo muslimer ofrene. De med norsk etnisk bakgrunn må ikke stille andre krav til norske med annen etnisk bakgrunn. Det er ikke riktig å forlange at norske muslimer skal gå offentlig ut og ta avstand fra terrorisme. For det gjør de uansett, sier Holme.


Ingen pågrepet

Terrorekspert Brynjar Lia ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) mener at ingen har klart å rekruttere nordmenn til terror ennå.

BEKYMRET: PST-sjef Jørn Holme. Foto: Scanpix
BEKYMRET: PST-sjef Jørn Holme. Foto: Scanpix Vis mer

- Etter det jeg kjenner til, er det ikke pågrepet noen med norsk statsborgerskap eller oppholdstillatelse i Norge blant utenlandske krigere som har deltatt i hellig krig i Irak eller Afghanistan, sier Lia.

Men statsborgere fra andre nordiske land er blitt pågrepet i Irak eller Afghanistan, eller sitter i fangenskap på Guantánamo.

- Det vil overraske meg hvis miljøer i Norge ikke skulle være påvirket av ekstremistmiljøer i Europa, hvor dette skjer i større grad. Men i Norge er de muslimske ekstremistmiljøene antakelig så små at de ikke har nådd en kritisk masse. Derfor har de heller ikke maktet å rekruttere krigere til Irak og Afghanistan, sier Lia.

- Det er ikke sånn at profesjonelle al-Qaida-rekrutterere går rundt med løpesedler fra klasse til klasse på skolen. Det er langt vanligere at ungdom radikaliseres gjennom familiebekjentskaper og vennekretsen, sier Lia videre.

NTB

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media