STILLE HOS PST: Kommunikasjonsdirektør Trond Hugubakken forteller at det har vært en stille og alvorlig dag i PST-huset i Nydalen, arbeidsplassen til 400 av de 520 PST-ansatte, etter at Janne Kristiansen på et fellesmøte i den såkalte parole-salen i morges fortalte at hun skulle gå av.
Foto: Anita Arntzen / Dagbladet
STILLE HOS PST: Kommunikasjonsdirektør Trond Hugubakken forteller at det har vært en stille og alvorlig dag i PST-huset i Nydalen, arbeidsplassen til 400 av de 520 PST-ansatte, etter at Janne Kristiansen på et fellesmøte i den såkalte parole-salen i morges fortalte at hun skulle gå av. Foto: Anita Arntzen / DagbladetVis mer

PST-topp om sin avgåtte sjef: Trenger å tas vare på

PST-topp forteller om tette bånd mellom de ansatte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Et knapt døgn etter at han fikk sjokknyheten om at PST-sjef Janne Kristiansen trekker seg, møtte Dagbladet kommunikasjonsdirektør Trond Hugubakken i den tomme resepsjonen i hovedkvarteret til Politiets sikkerhetstjeneste (PST) i Nydalen.

Han legger ikke skjul på at det har vært en tung dag på jobben.

Påvirket av situasjonen - Det er krevende å komme på jobb når du i løpet av natta har fått vite at sjefen slutter, sier Hugubakken og setter seg ned i en av de tre røde stolene i den tomme resepsjonen.

Han forteller at Kristiansens avgang har preget en organisasjon som allerede fra før var sterkt preget av terroren 22. juli.

- Vi har en veldig god kultur for å ta vare på hverandre. Nå er det i særlig grad vår nylig avgåtte sjef som trenger å bli tatt vare på, og medarbeiderne hennes. Det har vært et veldig viktig tema for oss i PST i dag, å ta vare på dem som er mest påvirket av situasjonen vi er oppe i, sier Hugubakken.

Intens jobbing Kommunikasjonsdirektøren forteller at det jobbes døgnet rundt i PST-huset, selv om det utpå kvelden tilsynelatende var minimal aktivitet.

En av dem som fortsatt er på jobb mens Dagbladet snakker med Hugubakken - riktignok utenfor PST-huset - er den konstituerte sjefen Roger Berg.

Ifølge Hugubakken har Berg jobbet stort sett i ett, helt siden meldingen kom om Janne Kristiansens avgang etter et mulig taushetsbrudd i Stortinget på onsdag.

I går orienterte Kristiansen de PST-ansatte om avgangen, men Hugubakken vil ikke gå inn på hva hun sa om årsaken.

- Det jeg oppfattet som Jannes budskap, var at vi ikke må miste fokus på oppgavene våre, sier Hugubakken til Dagbladet.

Knyttes tett sammen Terroraksjonen den 22. juli var et hardt slag for PST og PST-sjef Janne Kristiansen, som har måttet tåle mye kritikk i etterkant. Hendelsen har gått hardt inn på de PST-ansatte.

-22. juli var en helt forferdelig dag for veldig mange i PST, som er den organisasjonen som har som definert ansvar at nettopp slike ting ikke skal skje. Det at vi ikke klarte å forhindre det, preger alle medarbeiderne sterkt, og kommer til å gjøre det i lang tid framover, sier Hugubakken, men legger til at det er for tidlig å si noe om hva som kunne vært gjort annerledes.

Han sier at det ligger i PST-kulturen å ta vare på hverandre.

- I enhver sånn type tjeneste som i liten grad kan kommunisere med andre om hva de jobber med, blir folk veldig tett knyttet til hverandre, sier han.

SKJEBNESVANGERT: Under onsdagens høring om 22. juli i Stortinget kom PST-sjef Janne Kristiansen (t.v.) med uttalelser som ble skjebnesvangre. Justisminister Grete Faremo i midten. Foto: Jacques Hvistendahl
SKJEBNESVANGERT: Under onsdagens høring om 22. juli i Stortinget kom PST-sjef Janne Kristiansen (t.v.) med uttalelser som ble skjebnesvangre. Justisminister Grete Faremo i midten. Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer